latinica  ћирилица
13/09/2024 |  12:14 | Аутор: СРНА

Букејловић: Уложена вишемилионска средства у правосудне институције

Министар правде Републике Српске Милош Букејловић изјавио је данас да су из буџета Српске и из предприступних фондова ЕУ обезбијеђена вишемилионска средства за изградњу, реконструкцију и куповину објеката за смјештај правосудних институција и установа за извршње кривичних и прекршајних санкција у локалним заједницама, с циљем побољшања ефикасности рада.
Милош Букејловић - Фото: РТРС
Милош БукејловићФото: РТРС

- Изградња и реконструкција правосудних институција и установа за извршење кривичних и прекршајних санкција значајна је за успостављање функционалног правног система у Републици Српској, јер повећава њихову ефикасност боље пружање услуга, задовољавање потреба грађана, као и остваривање друштвених, економских и финансијских користи за локалне самоуправе - рекао је Букејловић за Срну.

Он је подсјетио да је у протекле три године у 22 локалне самоуправе у Републици Српској уложено 5.593.000 КМ, од чега је у 2022. години 2.698.500 КМ, у 2023. години 1.181.500 КМ, док је у овој години уложено 1.713.000 КМ.

- Уложена су средства за правосудне институције у Бањалуци, Бијељини, Добоју, Источном Сарајеву, Требињу, Фочи, Мркоњић Граду, Прњавору, Градишци, Приједору, Новом Граду, Котор Варошу, Зворнику, Теслићу, Дервенти, Модричи, Сокоцу, Власеници, Вишеграду, Сребреници, Козарској Дубици и у Шамцу. Такође и за установе за извршње кривичних и прекршајних санкција у Бањалуци, Бијељини, Добоју, Источном Сарајеву, Требињу и у Фочи - прецизирао је Букејловић.

Што се тиче ове године, каже он, завршене су и стављене у функцију реконструисане зграде основних судова у Мркоњић Граду и Прњавору, као и нова зграда Окружног јавног тужилаштва у Бијељини.

Букејловић је нагласио да је Влада Републике Српске обезбиједила новац за потребне дозволе и опремање реконструисаних зграда, набавку намјештаја и опреме и вањско уређење објеката.

- Што се тиче издвајања средстава из буџета, издвојено је и уложено у реконструисану зграду Основног суда у Мркоњић Граду 12.000 КМ за издавање дозвола и 50.000 КМ за намјештај, у реконструисану зграду Основног суда у Прњавору издвојено је 60.000 КМ за намјештај и опрему, док је у нову зграду Окружног јавног тужилаштва у Бијељини уложено 600.000 КМ за опремање - додао је Букејловић.

Он је навео да су као резултат реконструкције и градње створени квалитетнији услови за рад за запослене правосудних институција, што је допринијело ефикаснијем пружању услуга грађанима за подручје општина Мркоњић Град, Шипово, Језеро, Источни Дрвар, Петровац, Купрес, Рибник и Прњавор.

Букејловић каже да је основни циљ Владе Српске да пружи подршку свим јединицама локалне самоуправе, као и да ће у складу са могућностима наставити даље рад на јачању ефикасности правосудних институција, те инфраструктурним улагањима у објекте намијењене раду правосудних институција у Републици Српској и установама за извршење кривичних и прекршајних санкција.

- Планирани су и пројекти за наредне четири године и то за осам основних судова. Ријеч је о Градишици, Сокоцу, Сребрници, Котор Варошу, Власеници, Дервенти, Вишеграду и одјељењу у Рогатици, те завршетак објекта Казнено-поправног завода у Голом Брду у Бијељини - рекао је Букејловић.