latinica  ћирилица
13/09/2024 |  12:14 ⇒ 12:16 | Аутор: СРНА

Кошарац: "Tројка" води негативну политику према Српској, а нема визију како да ријеши проблеме у ФБиХ

Република Српска не води никакву сецесионистичку политику, како то покушава представити сарајевска "тројка", већ инсистира на дејтонским и уставним принципима, те договору два ентитета и три конститутивна народа, изјавио је замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Политика "тројке" угрожава стабилност и европску перспективу БиХ тиме што, под притиском западних ментора, не дозвољава да рјешења за ову земљу буду резултат договора домаћих легитимно и народном вољом изабраних лидера - указао је Кошарац.

Он је оцијенио невјероватним тврдње предсједника Владе Федерације БиХ Нермина Никшића да ФБиХ блокира развојне пројекте Српској због, тобоже, сецесионистичке политике.

Кошарац је појаснио да је Хидроелектрана "Бук Бијела" заједнички пројекат Српске и Србије, од којег ће сви грађани и привреда имати корист.

- Нико у Српској нема проблем с тим да ФБиХ реализује заједничке пројекте са било ким, ако то води већој енергетској безбједности. У том контексту, Српска је чак позвала ФБиХ да учествује у одређеним пројектима - подсјетио је Кошарац.

Према његовим ријечима, исти случај је и са источном новом интерконекцијом, чији реализацију оспоравају представници "тројке".

- Четвртина капацитета источне гасне интерконекције може бити дата на располагање ФБиХ, конкретно Тузланском кантону. Па замислите да је овај пројекат реализован, колики би био инвестициони циклус, на корист свих грађана - навео је Кошарац на Инстаграму.

Истичући да о томе "тројка" не размишља, он је констатовао да су се опредијелили да популистички и зарад политичких поена блокирају развојне пројекте у Српској, иако тиме штете и грађанима ФБиХ.

- Критикују одличне односе предсједника Српске Милорада Додика са премијером Мађарске Виктором Орбаном. Мантрају о непостојећем "малигном руском утицају", а не смета им што се по повољнијим цијенама грију на руски гас, а све то захваљујући договору предсједника Додика и руског лидера Владимира Путина - рекао је Кошарац.

Он је навео да "тројка" нема визију и идеју како да ријеши нагомилане проблеме у ФБиХ, континуирано воде негативну политику према Српској, али никада неће постићи жељени резултат.

Према његовим ријечима, они умјесто тога урушавају БиХ и унутрашње односе.

- Јасно нам је да постоји озбиљна гужва у политичком шеснаестерцу у ФБиХ. Нападима на Српску и предсједника Додика, они покушавају политички поентирати. То су методе узалудних покушаја. Крајњи исход је такав да искључиво постижу аутоголове у том политичком шеснаестерцу - закључио је Кошарац.