latinica  ћирилица
13/09/2024 |  11:43 ⇒ 11:53 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Очекујемо даљу подршку у запошљавању

Директор Управе за индиректно опорезивањем БиХ Зоран Тегелтија изјавио је да су буџетом заједничких институција предвиђена средства за запошљавање нових 50 радника у УИО, који тренутно има скоро 1.000 радника мање него што прописује Правилник о систематизацији.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Тегелтија је рекао да очекује даљу подршку запошљавању у УИО, јер је садашњи број запослених испод минимума.

- Конкурсом који је у току предвиђено је запошљавање 50 приправника и то 25 економиста, 15 инжењера различитих струка и 10 правника. То је ствар која ће помоћи Управи, јер ће млади донијети нову енергију - рекао је Тегелтија.

Он је истакао да је Правилником о систематизацији предвиђено 3.319 радних мјеста, а да је тренутно у УИО 2.365 запослених.

Тегелтија је навео да је најлошије попуњена главна канцеларија у Бањалуци, као и неки од одсјека у Регионалном центру у Бањалуци.

- Једноставно физички немамо услове када би расписали конкурс да их примимо, немамо мјеста гдје да их запослимо - истакао је Тегелтја.

Када је ријеч о образовној структури запослених у УИО, Тегелтија је рекао да је она на самом почетку формирања Управе била много боља, јер је дошао велики број врхунских стручњака из других царинских и пореских управа, али да пролази или је већ прошао њихов радни вијек.

- Неки од профила који нам је потребан због висине плате које су ниске за оно што им нудите не желе да раде код нас, као и у већини других јавних институција. Поготово нам одлазе људи који се баве информатиком, специјалистичким знањима о кријумчарењу, рачуноводству - навео је Тегелтија.

Он је указао и на то да од укупно запослених радника, њих 19 одсто има 60 и више година, а да 49 одсто има 50 и више.

Тегелтија је рекао да то ствара проблем као, на примјер, што је то било када се недавно повриједио цариник, који је морао одмах бити замијењен.

- Нажалост, често они који доносе одлуке, не разумију процесе да се ради 24 часа дневно и седам дана у седмици - нагласио је Тегелтија.