latinica  ћирилица
13/09/2024 |  10:40 ⇒ 11:20 | Аутор: РТРС

Цијела Европа на удару; Метеоролози најављују грмљавинско невријеме, јак вјетар и обилну кишу

Цијела Европа је на удару. Упозорења на невријеме је у региону.
Невријеме - Фото: РТРС
НевријемеФото: РТРС

Како је раније најављено, Хрватску је захватила огромна промјена времена. Грмљавинска невремена, јак вјетар, обилна киша и пијавице стварали су проблеме по цијелој земљи, пишу хрватски медији.

Према чешким и пољским метеоролозима, у неким подручјима њихових земаља могло би да падне до 400 литара кише по метру квадратном у идућа четири дана, а у Аустрији и Словачкој око 200 литара.

Културне манифестације предвиђене за овај викенд отказане су у те четири земље због најављеног проласка циклона.

- Постоји реалан ризик од локалних поплава у петак и недјељу - упозорили су пољски метеоролози.

У Вроцлаву, који има 675.000 становника, општина је основала кризни штаб.

Према чешком министру Петру Хладику, ситуација у земљи "могла би бити слична оној 1997. и 2002."

Градови у Моравској подигли су баријере против поплава и припремили вреће с пјеском у очекивању олује коју ће пратити вјетрови брзине до 100 километара на сат.

Према тврдњама аустријске телевизије ОРФ, водостај Дунава могао би да нарасте до нивоа који нису виђени пет до десет година.

Аустријски канцелар Карл Нехамер рекао је да је војска спремна распоредити до 1.000 војника ако буде потребно. Словачка војска и ватрогасци добровољци такође су у приправности.

Јако невријеме захватило је јуче и дио Словеније - словеначко Приморје и Истру, а посебно подручје Копра, гдје је стање најгоре због обилних киша које су пале. Наиме, у словеначкој Истри је у само неколико сати пало више кише него током цијелог љета.