latinica  ћирилица
13/09/2024 |  10:21 ⇒ 10:22 | Аутор: СРНА

Сједница 19. септембра, на дневном реду оцјена уставности Изборног закона Српске

Крњи Уставни суд БиХ одржаће у четвртак, 19. септембра, пленарну сједницу на чијем дневном реду је захтјев замјеника предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Дениса Звиздића за оцјену уставности Изборног закона Републике Српске.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

На дневном је и захтјев четири посланика у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ за оцјену уставности више одредби Изборног закона Републике Српске, објављено је на сајту Уставног суда.

На сједници ће, између осталог, бити разматран захтјев Суда БиХ за оцјену компатибилности члана 11. Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ у вези са чланом 14. Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода.

Крњи Уставни суд је 24. јула одржао ванредну пленарну сједницу на којој је усвојио приједлог за доношење привремене мјере у предмету по захтјеву Звиздића за оцјену уставности Изборног закона Републике Српске.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 19. априла Изборни закон, који је ступио на снагу 17. јула.

Крњи Уставни суд је привремено ставио ван правне снаге Изборни закон Републике Српске од дана његовог ступања на снагу 17. јула примјеном принципа аб иницио /аб инитио/, па до коначне одлуке Уставног суда о захтјеву за оцјену уставности.

Образлажући тада своју одлуку, суд је оцијенио очигледним да околности овог предмета покрећу врло озбиљна и сложена питања уставности Изборног закона Републике Српске.

Одредбама овог закона, како је наведено из Уставног суда, регулишу се питања која су већ регулисана Изборним законом БиХ, те се Републичкој изборној комисији Српске дају надлежности које има Централна изборна комисија БиХ, уз истовремено стављање ван правне снаге одређених одредби Изборног закона БиХ.

Сједница је заказана за 9.30 часова у згради Уставног суда у Сарајево.