latinica  ћирилица
13/09/2024 |  09:59 ⇒ 11:11 | Аутор: СРНА

Новић: Српским јединством до очувања идентитета, културе, традиције и историје

Шеф Клуба делегата српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић оцијенио је за Срну да обиљежавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе - 15. септембра има велики значај за очување идентитета, културе, традиције и историје Срба јер је српски народ један од настрадалнијих на простору Европе.
Средоје Новић - Фото: СРНА
Средоје НовићФото: СРНА

- Српски народ је дао огромне жртве за будућност, за демократију, за слободу. Данас смо у фази када се све то потире и жели заборавити. Они који су припадали фашистичким организацијама желе сада приказати да српски народ није народ слободе, демократије и правде - изјавио је Новић.

Новић је истакао да је српско јединство најбитније у времену, какво је данас, када је српски народ у најугроженијем положају.

- Свакодневно видимо да поједини у БиХ стално говоре како смо ми народ који је однекуд дошао, да смо подстанари у овој земљи. Можда и није толико проблем што појединци тако мисле и говоре и што би хтјели да елиминишу српски народ са ових простора, али је проблем што њихови лидери дају сагласност за то - упозорио је Новић и додао да је још трагичније став ОХР-а о таквим изјавама.

Новић је поручио да Срби треба да покажу потпуно јединство и да су спремни за сарадњу са другим народима.

- Наша култура показује да ми нисмо народ прошлости и народ који некоме жели зло. Напротив, увијек смо спремни да пружимо руку, и то је оно што ових дана треба манифестовати - поручио је Новић.

Новић је истакао да је 15. септембар изузетан датум, када је у Првом свјетском рату пробијен Солунски фронт и да треба одати признање онима који су га утврдили за обиљежавње јединства српског народе, не само са обје стране ријеке Дрине, него и на простору бивше Југославије.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе, 15. септембар, Србија и Република Српска заједнички обиљежавају.

Овај празник установљен је 2020. године као дан сјећања на Пробој солунског фронта у Првом свјетском рату.