latinica  ћирилица
13/09/2024 |  09:16 ⇒ 11:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучевић: Вучић ће вечерас детаљно објаснити догађаје на КиМ и шта ће држава предузети

Предсједник Србије Александар Вучић ће у данашњем обраћању нацији објаснити шта се дешава на Косову и Метохији као и шта ће држава предузети поводом тих догађања, изјавио је данас предсједник Владе Србије Милош Вучевић.
Милош Вучевић (Фото: FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Милош Вучевић (Фото: FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

- Предсједник Републике ће у 18 часова објаснити шта се тачно дешава, много прецизније, детаљније, да би сви грађани Републике Србије добили комплетну или цјеловиту слику, да разумијемо шта нам се и зашто дешава, шта је циљ тога. Рећи ће наравно и шта ће наша држава да предузима у народном периоду - рекао је Вучевић за Јутарњи дневник РТС-а.

Додао је да су одлуке о активностима државе Србије са којима ће вечерас изаћи Вучић, заједнички став предсједника Републике и Владе Србије.

- Чувајући Србе на Косову и Метохији, чувамо цијелу Србију у смислу мира и стабилности и даљег развоја државе, рекао је премијер.

Вучевић је навео да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти стално ради нешто ново и додатно како би испровоцирао Србе и показао им да не могу да остану и опстану на Косову и Метохији .

- Готово сам сигуран да неће стати са том својом политичком агендом, планом и циљем, посебно имајући у виду да у покрајини у фебруару слиједе избори, тако да он не мора да прича ни о економији, ни о расту плата, ни пензија, ни БДП-а, ни ауто-путевима, ни научно-технолошким камповима, ни ЕXПО-у. Може само да прича о томе како ће да се обрачуна са Србима, које увијек дефинише да су епицентри и организоване криминалне групе - рекао је он.

Оцијенио је да је Куртијев удар на српску заједницу на КиМ неподношљив и за гледати, а камоли за живјети.

Када је ријеч о пројекту Јадар, истакао је да ће се и у наредном периоду наставити разговори са стручњацима и са грађанима.

- Видио сам и да је предсједница Народне скупштине најавила сејдницу парламента а да су представници опозиционих странака изашли са неким приједлогом - за мене врло чудним, да се забрани практично рударство и рударење у Србији. Они су тиме показали да су против коришћења природних потенцијала Србије за даљи развој - рекао је премијер.

Нагласио је да он није за такву политику и да је то неодговорно и неозбиљно те да Србију чека још пуно посла како би се добили одговори на сва питања која су постављена на недавним разговорима у Љубовији и другим мјестима у Западној Србији.

- Пријее свега да се види да ли тај пројекат доводи до угрожавања здравља људи и животне средине - рекао је Вучевић.