latinica  ћирилица
13/09/2024 |  09:04 ⇒ 09:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Двије особе у Даниловграду заражене кју грозницом

Институт за јавно здравље (ИЈЗ) у Црној Гори саопштио је данас да су две особе из Даниловграда заражене кју грозницом.
Црна Гора - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Црна ГораФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

- Обје особе, у тренутку тестирања, нису пријавиле тегобе, али су навеле да су у претходних мјесец дана имали симптоме који одговарају овом обољењу - саопштио је ИЈЗ.

Одмах након посљедњег обавјештења ветеринарске инспекције о појави грознице екипе Института су изашле на терен и у складу са својим надлежностима, извршиле тестирања код изложених особа, преносе Вијести.

Обје особе, у тренутку тестирања, нису пријавиле тегобе, али су навеле да су у претходних месец дана имали симптоме који одговарају тој болести.

Из ИЈЗ су саопштили да би се спречило оболијевање људи, треба дезинфековати просторије у којима су боравиле инфициране животиње, носити заштитну опрему, попут маски и рукавица, приликом обављања послова који укључују контакт са животињама, термичка обрада претходно непастеризованог млека за сопствене потребе, кувати на температури кључања и појачати епидемиолошки надзор.

Током 2024. године Институту за јавно здравље Црне Горе пријављена су два случаја кју грознице код људи, оба су регистрована у јуну, један у Бијелом Пољу и један у Подгорици.

Вирус се преноси директним контактом са инфицираним животињама и другим контаминираним материјалом, као што су вуна, длаке и одећа инфицираних људи, подсјетили су из ИЈЗ.