latinica  ћирилица
13/09/2024 |  08:58 ⇒ 11:11 | Аутор: СРНА

Шулић: Подршка развоју свих локалних заједница Српске

Министарство трговине и туризма Републике Српске подржава развојне пројекте у туризму у свим локалним заједницама, што је довело до сталног раста броја долазака и ноћења туриста, али и све већег интересовања домаћих и страних привредника за улагања у туристичке садржаје у Српској, рекао је ресорни министар Денис Шулић.
Денис Шулић - Фото: РТРС
Денис ШулићФото: РТРС

Када је ријеч о улагањима Владе Републике Српске у развој туризма, Шулић је изјавио да у фокусу увијек буду велике инвестиције, попут улагања у Јахорину, Андрићград и Игришта, али да се не смију заборавити ни други пројекти.

- Вишемилионска улагања на Јахорини, у Андрићграду и Игриштима представљају највеће пројекте у туризму у Републици Српској, али никако из вида не смијемо изгубити и пројекте у локалним заједницама у којима Влада и Министарство трговине и туризма Српске учествују кроз логистичку и финансијску подршку - нагласио је Шулић.

Он је навео да су међу овим пројектима Бања Врућица у Теслићу и Терме "Озрен" у Петрову, који представљају примјере добре сарадње Владе Републике Српске и приватног сектора, чијом је реализацијом дошло не само до раста туристичких показатеља, већ и до раста привредних активности у овим локалним заједницама.

Шулић је напоменуо да Министарство трговине и туризма посебан фокус ставља и на развој манифестационог туризма, од пружања подршке великим манифестацијама до подршке у реализацији мањих локалних догађаја, који привлаче госте у ове средине.

- На овај начин, ма колико се такви догађаји некима чинили као мали и, можда, по некима и безначајни, они доприносе доласку људи у одређене крајеве и оживљавају их у том периоду, чиме се утиче на приходе ових локалних заједница - рекао је Шулић.

Он је нагласио да ресорно министарство, уз финансијску подршку, али и у сарадњи са Туристичком организацијом Републике Српске и локалним туристичким организацијама, промовише домаће дестинације на домаћем и међународном тржишту, те повезује локалне институције, привреднике и организације цивилног друштва са међународним партнерима и фондовима.

- Туризам је динамична област и једино кроз заједнички рад можемо да држимо темпо у којем остварујемо стални раст и развој. Драго ми је да се и у локалним заједницама и међу грађанима препознаје све већи потенцијал за реализацију успјешних пројеката и додатни развој туризма у Републици Српској - истакао је Шулић.