latinica  ћирилица
13/09/2024 |  07:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Симић: Ситуација на КиМ никад гора

Члан Председништва Српске листе Игор Симић изјавио је данас да ситуација на Косову и Метохији никада није била гора, да се сваки дан погоршава и да Срби у покрајини живе у ситуацији сличној апартхејду.
Игор Симић (Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC) -
Игор Симић (Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC)

- Чињеница је сљедећа, ако нема безбједности за Србе, неће бити Срба на КиМ.., одлазе нам људи, одлазе они економски ситуирани, јер не знају шта их чека сутра - истакао је Симић гостујући на РТС-у.

Он је рекао да "држава мора да заузме јасан и оштар став", да је неопходно да се појача безбједност и економска и финансијска помоћ за српски народ на КиМ.

- Суочени смо са ситуацијом када нема производа из централне Србије а скоро дупло веће су цијене које становништво на сјеверу КиМ плаћа за мање квалитетне производе из региона, рекао је Симић.

Он је рекао да Срби немају никакво повјерење у Еулекс јер они нису никад ништа учинили да заштите Србе.

Симић је указао да је на КиМ "из дана у дан све горе", да су то посљедице системског плана привремених власти у Приштини за етничко чишћење Срба на КиМ.

- Ситуација је никад гора, родјен сам на КиМ, 12 година сам у политици и најодговорније вам тврдим да Срби живе у стиуацији сличној апартхејду - истакао је Симић.

Он је указао да се на КиМ не догађају "појединачни инциденти", већ Приштина спроводи "системски план и институционално насиље, који за коначницу има етничко чишћење".

- Прошло је вријеме за анемична саопштења међународне заједнице - истакао је Симић и напоменуо да Кфор у покрајини има 8.000 припадника а Еулекс неколико стотина и да постоји начин да се реагује на насиље привремених приштинских институција.