latinica  ћирилица
13/09/2024 |  07:14 ⇒ 11:10 | Аутор: РТРС

Ђукановић: Неријешени имовинско правни послови у случају Куће Милановић правно могу довести и до тужби (ВИДЕО)

Власништво над Кућом Милановић се стиче уписом у јавне евиденције, а град Бањалука није уписан и исте и не може да располаже тим средствима, истакао је у нашем Јутарњем програму помоћник директора за послове надзора у Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове Дејан Ђукановић.
Дејан Ђукановић - Фото: РТРС
Дејан ЂукановићФото: РТРС

- Ту нису ријешени имовинско правни односи. У јавним евиденцијама се воде различити уписи - наводи Ђукановић.

Ђукановић је додао да су правно могуће и тужбе, односно да се чека одлука суда.

- Уложена су многа, значајна средства у овај пројекат, а неријешени имовинско правни поступци могу довести до одређених проблема, правно су могуће и тужбе - напомиње Ђукановић.

Легализација је могућа на територији цијеле Републике Српске, у свим општинама и градовима, не само у Бањалуци, напомиње Ђукановић.

Када је ријеч о самом поступку легализације, додаје он, да је потребно попунити образац захтјева за легализацију и приложити тражену документацију.

- Када се заврше процедуре код општинског органа, онда странка долази у Републичку управу за геодетске и имовинско-правне оодносе, у подручну јединицу и тиме се и окончава процедура - додаје Ђукановић, те напомиње да уколико су странке у ранијим поступцима доставиле одређену документацију, иста им се поново неће тражити, осим у случајевима када је то у њиховом интересу.

Ђукановић напомиње да је овај пројекат финансиран и од стране Владе Републике Српске, односно буџета.

Додаје Ђукановић да је Народна скупштина Републике Српске донијела посебан закон о бесплатној легализацији објеката 14. септембра 2022. године, те да је већ у првом члану прописано да је легализација од општег интереса у Српској.

Када је ријеч о објектима који се не могу легализовати, Ђукановић додаје да су то објекти чија квадратура прелази 400 метара квадратних.