latinica  ћирилица
12/09/2024 |  22:01 ⇒ 22:58 | Аутор: РТРС

Ранко Ристић, Србин из Америке: Без страног фактора овдје би живот био много љепши (ВИДЕО)

Када би страни фактор престао да се мијеша, шанса за бољим животом у БиХ би се повећала, јер ми јесмо различити народи, али имамо и доста сличности, истакао је Србин из Америке Ранко Ристић, који је свјетској и домаћој јавности постао познат, након обраћања у Уједињеним нацијама у Њујорку, на панелу на којем су говориле српске жртве и свједоци рата у БиХ.
Ранко Ристић - Фото: РТРС
Ранко РистићФото: РТРС

- Сада схватамо да се историја понавља. Некако тај дио историје у оном систему био је изостављен. Веома лако смо подлегли идеји југословенства, чак два пута у историји. Међутим, очигледно је да се та идеја више неће дуго дуго десити на овим просторима. Срби су највеће жртве те идеје. Она је била успостављена из добрих намјера, али живот је показао да то није баш тако - рекао је Ристић.

Познат је и по томе што је његова ћерка Катарина Ристић, семинарским радом на тему "Босански Геноцид" у Основној школи у Чикагу, успјела доказати да се у америчким уџбеницима фалсификују историја, карактер и жртве грађанског рата у БиХ. Због тога је покренуо акцију, након које је из школских књига избачена пропаганда која Србе приказује у лошем свјетлу.

- Три тврдње смо веома лако побили, како је Србија напала БиХ, починила геноцид и како је убијено 250.000 Бошњака. Број жртава чак је четири пута увећан, што је на неки начин понижење оних правих жртава - истакао је Ристић.

Гдје год живјели Срби су се одувијек борили за слободу и истину. И преко океана проносили су истину о страдању свог народа.

- Многи наши људи крију у себи те страшне приче, приче о злочинама, а истина је на нашој страни. Поготово у САД то је наш задатак, америчких држављана српског поријекла. Треба разумијети да и амерички народ има кратку меморију, они су одавно заборавили рат у БиХ, што је у неку руку и добро, али и прилика нама да са оваквим причама вратимо оно традиционално пријатељство измеђи наших народа и држава - нагласио је Ристић.

Познато је да у САД живи велики број Срба, да је Чикаго послије Београда највећи српски град.

- Српске организације које су основане послије Другог свјетског рата су пред изумирањем, али у међувремену дошле су неке нове. Она прва генерација која је дошла борила се против комунизма, а данас се боримо за истину о српском народу - наглашава Ристић.

Често је на овим просторима, али Републику Српску посебно доживљава.

- Неколико пута годишње долазим на ове просторе, и никада ми се није десило да заобиђем Републику Српску. Волим је, све ми је лијепо. Понекад замјерам људима који овдје живе да не виде колико је Српска лијепа, а јесте заиста - закључио је Ристић.