latinica  ћирилица
12/09/2024 |  19:20 ⇒ 20:53 | Аутор: РТРС

РУГИП: Град Бањалука није власник куће Милановића; Додик: Град довео Владу у заблуду, могуће милионске тужбе (ВИДЕО)

Вечерас је отворена обновљена, једна од најстаријих кућа у Бањалуци, породице Милановић, саграђена још 1893.године.
Кућа Милановића - Фото: РТРС
Кућа МилановићаФото: РТРС

Све радове на обнови са 4,5 милиона марака потпуно је финансирала Влада Републике Српске. И нико од званичника Српске на отварању се није појавио. Разлог - зато што је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић све довео у заблуду, узео новац од Владе, а није ријешио имовинско-правне односе, нити прибавио грађевинску дозволу.

Ко је прекршио законе и ко би због тога могао кривично одговарати?

Умјесто да град на Врбасу добије највећи културни храм, који би био понос свих Бањалучана, за којег је Влада Српске издвојила позамашну суму новца, Станивуковић је и овај пут извео представу у властитој режији. Узео је новац од Владе, кућа обновљена, али није ријешено основно питање - имовинско-правни односи без чега није могла бити обезбијеђена ни грађевинска дозвола.

Кућа није у власништву града, иако је то Станивуковић вјешто пласирао у јавности и тако довео у заблуду све институције и Владу.

- То је једна тотална неодговорност да се улаже у имовину која је туђа, то је још недефинисано. Чули смо да постоји проблем са породицом која је затражила раније кроз приватизацију неке акције. Не могу да вјерујем, мислим да је у најмању руку некорисно све то што се ради. На тај начин довести Владу у заблуду је озбиљан проблем - изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик

Тог проблема, чини се, градоначелник Бањалуке није био свјестан. Јер да јесте, требало би да зна да се власништво над неком имовином стиче уписом у јавну евиденцију - земљишну књигу.

Иако из града Бањалуке на својој интернет страници тврде да је општина земљиште купила седамдесетих година, из РУГИПП-а наводе да нигдје у евиденцијама нема града као власника.

Појашњавају да се кућа води на неколико физичких лица и када они дају сагласнот, град тек тад може добити грађевинску дозволу.

- Први услов за добијање грађевинске дозволе је да сте власник непокретности. Град није власник ове непокретности док год није уписано у јавни регистар РУГИПП-а. Ако се стране жале, оне које су уписане на парцели то иде на суд, и покреће се управни поступак - објаснио је директор РУГИПП-а Драган Станковић

За све ово постоји оправдана сумња да је градска администација поново, по ко зна који пут прекршила закон. Из Министарства просвјете и културе Српске упозоравају да је потребно испитати да ли у поступањима града има елемената кривичне одговорности.

- Отварање обновљене куће Милановића није друштвени догађај него политички скуп Партије демократског прогреса, због чега представници институција Републике Српске и културни радници неће присуствовати - поручили су из Министарства просвјете и културе Српске. 

Станивуковић, кажу наши саговорници, није само преварио државу, грађане, већ и насљеднике породице Милановић. A закон је и овај пут јасан, уколико се породица одлучи на покретање судског поступка, град ће се, упозоравају, због самовоље и незнања градоначелника наћи пред милионском тужбом.