latinica  ћирилица
12/09/2024 |  19:03 ⇒ 19:33 | Аутор: СРНА

Митрополит Лукијан: Захвалност Додику за донацију и помоћ за промоцију српске културе

Манифестација "Српски дани - Мјесец српске културе у Мађарској" у организацији Епархије будимске, а под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика, отворена је вечерас у Српском црквеном музеју у Сентандреји.
Митрополит Лукијан - Фото: СРНА
Митрополит ЛукијанФото: СРНА

- Манифестација "Српски дани - Мјесец српске културе у Мађарској" у организацији Епархије будимске, а под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика, отворена је вечерас у Српском црквеном музеју у Сентандреји.

Митрополит будимски Лукијан нагласио је да је циљ манифестације његовање српске културе и традиције, те захвалио покровитељима али и Мађарској у којој се уживају вјерске и културне слободе.

- Захваљујем покровитељима, предсједнику Републике Српске Милораду Додику и министарству културе Србије. Хоћу да истакнем да је предсједник Додик и ове године значајно помогао и донирао средства која ћемо искористити за промоцију културе. Ова помоћ није прва, а неће бити ни посљедња - истакао је митрополит Лукијан.

Отварајући манифестацију, митрополит будимски је рекао да је појам културе један од најсложенијих појмова, јер представља све духовне оквире који формирају поглед на свијет.

- О богатству наше културе не треба превише говорити. О њој говоре манастири, коло, гусле, филм, па и вез са Змијања. Говоре и дјела наших великих умјетника попут Уроша Предића, па све до данас - указао је у обраћању присутнима митрополит Лукијан.

Амбасадор БиХ у Мађарској Биљана Гутић Бјелица истакла је на отварању "Српски дани - Мјесец српске културе у Мађарској" у Сентандреји да је ово догађај који има симболички, културни и вјерски значај и да на јединствен начин предстаља српску традицију и обичаје.

- То је одраз добре сарадње српског и мађарског народа. Срби и Мађари су пријатељски и хришћански народи који заснивају визију прошле, садашње и будуће сарадње - рекла Гутић Бјелица обративши се у име предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Нагласила је да Кабинет предсједника Републике Српске већ другу годину, колико се и одржава манифестација, подржава овај значајан догађај за српски народ.

Манифестација је отворена изложбом у Српском црквеном музеју "Урош Предић у Сентандреји"

Аутор изложбе и кустос музеја Коста Вуковић истакао је да је намјера била да се осим приказивања дјела Уроша Предића прикаже и заслуга породице Вујић која је заслужна за чување неких дјела од непроцјењивог значаја, која су поклоњена музеју.

- Ову прилику користим да захвалим породици Вујић који су Српском црквеном музеју поклонили ова дјела. Рити Вујић у то име поклањамо Меморијалну плакету - рекао је Вуковић.

Отварању манифестације у Мађарској присуствовао је државни секретар Владе Мађарске, градоначелник Сентандреје Филип Жолта, представници јавног и културног живота те бројни гости