latinica  ћирилица
12/09/2024 |  18:50 ⇒ 20:38 | Аутор: РТРС

Орбан и Сијарто након разговора с Додиком: Умјесто санкција, неопходан дијалог и сарадња (ФОТО/ВИДЕО)

Мађарска поштује одлуке које доносе демократски изабрани представници и осуђује политику санкција и пријетњи које води Запад. Ово су у Будимпеши нагласили мађарски премијер Виктор Орбан и министар иностраних послова Петер Сијатро након разговора са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком.
Састанак Додика и Орбана (Фото: Фејсбук/Szijjártó Péter) -
Састанак Додика и Орбана (Фото: Фејсбук/Szijjártó Péter)

Да Српска цијени мирољубиву, отворену, транспарентну и толерантну политику Мађарске, нагласио је Додик. Закључено је да је сарадња Српске и Мађарске уродила плодом и значајним резултатима.

Наставља се пријатељска сарадња Републике Српске и Мађарске. Потврдио је то још један састанак предсједника Српске Милорада Додика и мађарског премијера Виктора Орбана у Будимпешти. Двојица лидера разговарали су о европском путу Републике Српске и БиХ али и економској сарадњи.

- Оно што јесте важно то је чињеница да је Мађарска заинтересована за регионална питања, прије свега Западног Балкана али то је сасвим природно, јер је она наслоњена на Западни Балкан и разговара са свима који желе да разговарају.  Морам да кажем један одличан састанак по свим аспектима. Ја сам имао прилику да га упознам са нашом тренутно политичком ситуацијом, нешто што њима није непознато. Они су озбиљна држава - рекао је Додик.

Промовисање интеграције Балкана је главни циљ предсједавања Мађарске ЕУ, каже мађарски премијер Виктор Орбан. Нагласио је да безбједност Европе почиње на Балкану.

Додик и Сијарто (фото: РТРС)

- Стабилност западног Балкана кључна је за ЕУ. Умјесто лекција и санкција, ми вјерујемо у дијалог и сарадњу. Мој данашњи састанак са предсједником Милорадом Додиком био је сврсисходан - истакао је Орбан.

Да Мађарска поштује политику коју води Република Српска и њени демократски изабрани представници потврдио је и шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто након билатералног састанка да Додиком. Мађарска се противи политици санкција које воде западне земље и захтијева поштовање избора грађана.

- Треба да их поштујемо и да поштујемо њихове одлуке ко да буду њихови руководиоци, ко да буду њихове вође и да оставимо по страни пријетњу санкцијама или било какву другу врсту пријетње или притисака - изјавио је Сијарто.

Предсједник Републике захвалио је Мађарској на политици коју проводи. Додик је рекао да Српска не одустаје од европског пута, али да неће пристати да тај пут буде поплочан разним наметањима странаца.

- Ми у Републици Српској високо цијенимо заинтересованост да помогнете на нашем путу ка ЕУ. Ја изражавам став Републике Српске да је наш циљ ЕУ преко институција БиХ, али исто тако о томе смо разговарали, има много застоја, не поштује се Устав  и Дејтом, огроман је интервенционизам - додао је Додик.

На састанцима у Будимпешти потврђен је напредак у конкретним пројектима које заједнички спроводе Српска и Мађарска. Они из области пољопривреде показали су се као пун погодак на обострано задовољство.

- Потврђујем добре резултате за програм пољопривреде и то је нешто што сте дубоко у праву кад кажете да је то на обострано задовољство и корист и једне и друге стране. Ја гдје год дођем на терен у Републици Српској питају ме да ли ћемо продужити тај програм што значи да је то било успјешно и да је дошло до оних који су најважнији, а то су људи - истакао је Додик.

- Заједнички смо закључили један веома успјешан програм пољопривредног развоја. Мађарска влада је обезбиједила 26,5 милиона евра Републици Српској за пољопривреднике који раде у тој земљи, укупно за 1.782 - навео је Сијарто.

Договорен је наставак програма ПРОГРЕСУС као и покретање нових пројеката из области енергетике- у области соларне и енергије вјетра, као и у пречишћавању отпадних вода. Тим поводом Бањалуку би ускоро требало да посјети мађарски министар енергетике.

Предсједник Српске Милорад Додик састао се у Сентандреји и са митрополитом будимским Лукијаном, а у Српском црквеном музеју вечерас је отворена манифестација "Српски дани-мјесец српске културе у Мађарској"