latinica  ћирилица
12/09/2024 |  17:51 ⇒ 19:32 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Политичко Сарајево не жели развој Српске

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да политичко Сарајево годинама покушава да блокира пројекте који треба да се спроводе у Републици Српској јер не жели да се Српска развија нити да у њу дођу инвестиције, поготово не из Србије, док Српска никада није зауставила било који пројекат у Федерацији БиХ.
Жељка Цвијановић - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Жељка ЦвијановићФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Коментаришући изјаву премијера ФБиХ Нермина Никшића да су разлог оспоравања два велика пројекта у Републици Српској наводна сецесионистичака политика коју води Српска, Цвијановићева је новинарима у Пелагићеву рекла да је то "само увијање једног проблема у неке обланде", а да је суштина јасна.

- Сви ти пројекти о којима говори Никшић, заустављени су из једног разлога - што су сви требали бити реализовани на територији Републике Српске и што је ту инвеститор Србија - истакла је Цвијановићева.

Цвијановићева је навела да отпор који постоји према Републици Српској и инвестицијама које долазе из Србије, није нешто ново.

- То није настало, каже Никшић са коалицијом, а ја кажем парламентарном већином, која некад функционише, некад очито не функционише. То је нешто што смо наслиједили и што се вуче читав низ година. Дакле, то није једина ствар - каже Цвијановићева.

Српски члан Предсједништва БиХ указала је да постоје и други проблеми кад је у питању ниво БиХ, као што су стотине милиона КМ заробљених средстава која припадају по разним основама Републици Српској.

- Али, људи једноставно блокирају та средства и не желе да буду реализована. Дакле, рећи да је нешто због неке сецесије, због неких санкција или слично, због непоштовања институција - само је увијање једног проблема у неке обланде. Суштина је да ти пројекти треба да се реализују у Републици Српској, а они не желе да се реализују у Српској. Инвеститори је Србија - они не желе да инвеститор буде Србија, јер дјелује заједно са Српском. Дакле, не желе да расподијеле новац који припада Републици Српској, зато што не желе да се Српска развија. То је, дакле, однос који они имају - нагласила је она.

Цвијановићева је рекла да је, ипак, изненађена да се Никшић служи таквим стварима јер врло добро зна да је прича око "Источне интерконекције" и јасна веза са Србијом, нешто што траје већ годинама и да су управо људи из ФБиХ покушали да то заустављају на различите начине, па чак и настојећи да тај пројекат повежу са пројектом "Јужне интерконекције".

Она је рекла да званичници и институције Српске и њени представници у заједничким органима никада нису блокирали тај или било који други развојни пројекат у ФБиХ.

- Ми из Републике Српске смо рекли нама је добар сваки пројекат, дакле и источна и јужна интерконекција. Али, `Јужна интерконекција` носи један проблем - тамо не могу да се договоре представници бошњачког и хрватског народа како да се реализује. Тамо имате велику укљученост страног фактора који навија да се снабдијевање деси на одређени начин. Не треба уопште да траже изговоре зато што блокирају пројекте на нашој страни. Ево, ми не блокирамо никакву "Јужну интерконекцију". Само се договорите, шта год се ви договорите да је вам океј, нама је океј у Републичној Српској - рекла је она.

Цвијановићева је истакла да је овдје јасно да у политичком Сарајеву неће да се развијају пројекти у Републици Српској, нити да дођу паре у Српској, па то блокирају и то раде годинама.

- Није то само ова власт, није то само ова гарнитура која станује или ради у политичком Сарајеву, то је просто тако читав низ година и све је то изазвало различите реакције, изјаве и односе према томе. Ако живите у заједничкој земљи, онда не може неко да вам блокира пројекат - нагласила је Цвијановићева.

Она је навела да никада ниједна институција Републике Српске није рекла да је против неког развојног пројекта у ФБиХ, нити је иједан представник Српске у заједничким институцијама покушао да заустави неки од тих подухвата.

- Ако се нешто и десило на тој линији било је само реакција на неку акцију. Али, немамо такав приступ - нагласила је српски члан Предсједништва БиХ.