latinica  ћирилица
12/09/2024 |  17:47 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Никшић признао да ФБиХ блокира развојне пројекте Српске са Србијом; Вишковић пита: Не смета вам руски гас по повољној цијени (ВИДЕО)

Да Федерација БиХ блокира развојне пројекте које Република Српска настоји спровести са Србијом, јавно је признао федерални премије Нермин Никшић. Поступке политичког Сарајева правда наводном сецесијом и непоштовањем институција БиХ. То је само оправдање да се спријечи економски развој Српске и инвестиције Србије, каже српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић. Пошто федерлни премијер потенцира причу о сецесију коју нико у Српској не планира, те јавно признаје да Бошњаци блокирају пројекте, онда одговор можда и треба бити да Српска ради на томе, каже премијер Радован Вишковић.
Нермин Никшић - Фото: РТРС
Нермин НикшићФото: РТРС

Када је прије више од три године положен камен темељац за систем ХЕ Бук Бијела узводно од Фоче, Српска и Србија су у томе видјели развојну шансу, Бошњаци урушавање државе. И понуда Београда да финансира изградњу аеродрома у Требињу, у Сарајеву је "дочекана на нож". Никада бошњачки кадрови у Савјету министара и Предсједништву, нису дали сагласност ни за нови гасовод из Србије који би у Републици Српској односно БиХ ушао код Бијељине. Један од лидера "Тројке" Нермин Никшић јавно је признао да Федерација блокира те пројекте.

- Пројекти које спомињете су од ширег интереса а реализују се углавном на територији Републике Српске. Ипак због скоријих дешавања, пријетњи којекавим сецесијама, непоштивањем државе, бројни пројекти су остали блокирани. Штету због тога трпе највише грађани тог дијела БиХ - нагласио је Нермин Никшић, предсједник Владе Федерације.

Никшићево признање је оголило бошњачку политику: блокирај све што има везе са Србијом и доприноси напретку Српске. Нема примјера у постдејтонској БиХ каже српски члан Предсједништва да су представници Српске у заједничким институцијама заустављали пројекте у Федерацији, било да је финасиран из Турске, Њемачке или неке друге државе.

- Отпор који постоји према Републици Српској и инвестицијама које долазе из Србије није нешто ново, него је то нешто наслијеђено и што се вуче читав низ година. Суштина је да се пројекти који треба да реализују у Српској, они не желе да се реализују у Српској , инвеститор је из Србије они не желе да Србија то ради заједно са Српском, то је однос који они имају - поручила је Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ.

Премијер Српске затечен је јавним признањем федералног колеге да се због наводне сецесије развојни пројекти које Српска планира са Србијом намјерно блокирају. Ако је и било такве приче, она је изнуђени одговор на акције политичког Сарајева и дијела међународне заједнице против Српске, каже Радован Вишковић и пита Нермина Никшића зашто му смета нови гасовод када Федерација годинама већ користи руски гас по повољним цијенама. Исто питање је и за Бук Бијелу и аеародром у Требињу.

- Гасовод који би се радио од Бијељине до Бањалуке и даље до Приједора не би био само на употребу српском народу, није то српски гасовод. Аеродором Требиње па коме може да смета повезивање БиХ са остатком свијета, када сам био у Пекингу кинеске компаније су се распитивале око тог пројекта јер су размишљали како би чартер летове довозили кинске туриста према Требињу, Дубровнику. Сметали вам господине Никшићу и Бук Бијела, па то је зелена енергија, то је ваша обавеза - нагласио је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

Вишковић подсјећа Никшића да изградњу Источне гасне конекције Бошњаци блокирају већ 15 година. Осим блокаде ових пројеката политичко Сарајево "заробило" је стотине милиона марака које по разним основама припадају Републици Српској, каже Жељка Цвијановић. Циљ им је да финансијски уруше Српску, што им, поручују премијер Српске и српски члан Предсједништва, неће успјети.