latinica  ћирилица
12/09/2024 |  17:20 ⇒ 17:57 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Орбан поштује избор српског народа у БиХ

Српски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић изјавио је да је Република Српска захвална Влади Мађарске, премијеру Виктору Орбану и министру иностраних послова Петеру Сијарту што је препознају као партнера и проналазе начине да је подрже, али и што препознају БиХ као земљу са којом треба сарађивати.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Ковачевић је истакао и да премијере Мађарске поштује људе који су избор и воља српског народа у БиХ.

- Орбан то поштује као што поштује и све оне који су избор и воља било којег народа на западном Балкану и сматра да са таквим људима треба разговарати и са њима бити партнер, а противити се и кажњавати оне које је народ изабрао јер се некоме не свиђа политика коју заступају у интересу свог народа - рекао је Ковачевић за БХРТ-а.

Ковачевић је подсјетио на пројекат мађарске подршке пољопривредницима у Српској, који су имали могућост да по повољним цијенама набављају машине из Мађарске.

- Сијарто је најавио да се креће са новим пројектом и да ће се тражити друге области у којима ће Мађарска моћи конкретно да подржи Републику Српску и њену привреду - додао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, Мађарска чека да уђе у реализацију пројеката које су у Српској започели партнери из Њемачке, а сада су заустављени због одлуке њемачке Владе.

- Њемачке компаније не желе да раскину уговоре, чекају тренутак и траже начине да наставе са њиховом реализацијом - рекао је Ковачевић и додао да се став њемачке Владе још не мијења, односно да траже да Српска одустане од поштовања Устава БиХ како би ти уговори били раскинути.

Коментаришући наводе појединих медија да ће министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић за директора Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ предложити трећепласираног са ранг листе Слободана Радинковића умјесто првопласираног Дарка Ћулума, Ковачевић је истакао да не може говорити о томе док не стигне званичан приједлог.

Вјерујем да ћемо добити директора Сипе који ће знати да ради свој посао у складу са законом и који ће знати да посао ради професионално, рекао је Ковачевић и додао да се није једном десило да медији објаве нешто што се не догоди.

Почетак Ковачевићевог гостовања обиљежила је оштра дискусија између њега и водитеља.

Ковачевићеву опаску да је због саобраћајног колапса једва стигао до студија БХРТ-а у Бањалуци како би се укључио у програм, водитељ је оцијенио предизборном кампањом.

Негирајући да се ради о предизборној кампањи, Ковачевић је рекао да је то живот и да се тиче свих људи у Бањалуци, а да он као народни представник говори о томе.

- Неко је најављивао саобраћајну револуцију, а добили смо саобраћајну лоботомију. Влада Републике Српске и `Путеви Српске` дали сва потребна средства и што је потребно да се /саобраћајни/ пројекти заврше давно и да се раде плански, а неко је чекао намјерно да их ради у истом тренутку и направи потпуни циркус у граду - закључио је Ковачевић.

КОВАЧЕВИЋ: СРПСКА НИКАДА НИЈЕ И НЕЋЕ ГОВОРИТИ О СЕЦЕСИЈИ

Делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић изјавио је да Република Српска никада није и неће говорити о сецесији и да је вољна да разговара са свим партнерима у БиХ.

Ковачевић је рекао да су самосталност и сецесија различити појмови, те да не постоји ниједна изјава предсједника Републике Српске Милорада Додика у којој је рекао да Српска иде у сецесију.

- Једино што је Додик рекао да у Републици Српској на дневном реду није сецесија и никада неће бити - нагласио је Ковачевић за БХРТ.

Ковачевић је додао да је Републике Српска вољна да разговара са свим партнерима у БиХ и свим елементима и факторима у БиХ, као што су два ентитета и три конститутивна народа, нагласивши да је релевантно све што је у складу са Уставом и Дејтонским мировним споразумом.

На питање да ли Република Српска иде у самосталност, Ковачевић је навео да се став Српске никада није мијењао и да су њени представници заинтересовани првенствено за позицију и статус Српске.

- Прихватили смо Дејтонски мировни споразум, као и Устав БиХ и уставну структуру и поредак. Оно што пише у Дејтону и Уставу БиХ је нешто што прихватамо и увијек ћемо прихватати. Сви они који мисле да је могуће отимати надлежности Српске и ингеренције и загарантована права ће у одређеном тренутку морати бити суочени са одговором Републике Српске - упозорио је Ковачевић.

Према његовим ријечима, Републике Српска нема ништа против да остане у саставу БиХ уколико се говори о дејтонској БиХ која функционише у складу са Уставом.

- Уколико постоје партнери који су вољни да наставимо функционисати у складу са Уставом БиХ и да свако ради свој посао у складу са Уставом и надлежностима, Српска је ту и биће партнери - навео је Ковачевић.

Ковачевић је напоменуо да је Република Српска најмање задужена земља у региону, те да је много мање задужена и од Федерације БиХ /ФБиХ/, када се погледа кумулативно са кантонима.

Ковачевић је подсјетио да се свакодневно у медијима наводи да је Републике Српска презадужена и да се поново задужује.

- Српска нема никакав проблем. И ове године, као и сваке друге, много више дуговања вратимо. Још враћамо дугове настале и прије распада Југославије и грађанског рата у БиХ. И у наредном периоду ћемо се на одређени начин задужити, али ћемо и даље више да враћамо него што се задужујемо - нагласио је Ковачевић.

Ковачевић је истакао да је најважније да у Српској постоји потпуна финансијска, економска и свака друга стабилност.

- Плате су просјечне више него у ФБиХ, а то је до прије неколико година било незамисливо. Најнижа плата је убједљиво највиша у региону, тако да је Српска потпунио стабилна. Све плате се исплаћују редовно. Све пензије и све обавезе, као што су пољопривредне субвенције и социјална давања се измирују редовно - рекао је Ковачевић.