latinica  ћирилица
12/09/2024 |  16:49 ⇒ 18:19 | Аутор: РТРС

Вишковић: Изненађујућа изјава Нермина Никшића о блокади пројеката у Републици Српској

Влада Републике Српске и Влада ФБиХ имају добру сарадњу, те је изненађујућа изјава предсједника Владе ФБиХ, Нермина Никшића, у којој наводи да су разлог оспоравања два велика пројекта у Републици Српској наводна сецесионистичака политика коју води Српска, наводи се у саопштењу Владе Српске.
Влада Српске - Фото: РТРС
Влада СрпскеФото: РТРС

Република Српска заједно са Србијом, иде у реализацију пројекта Хидроелектране Бук Бијела и аеродрома у Требињу.

Влада Републике Српске и Влада ФБиХ добро сарађују, али је главни кривац политичко Сарајево чији је циљ јасан, а то је спријечити све пројекте који утичу на развој Републике Српске и пошло им је за руком да реализацију успоре, али никако да спријече.

Када је у питању конкретно ХЕ Бук Бијела, узрок проблема налази се у апелацији 24 посланика Представничког дома ПС БиХ који су упутили апелацију Уставном суду БиХ, што потврђује горе наведене тврдње, наводи се у саопштењу.

Пројекат изградње аеродрома у Требињу није блокиран. Динамика изградње аеродрома тече својим током. У току су радови у дијелу који се односи на послове за које су надлежне институције Републике Српске, те пројекат тече предвиђеном динамиком.

На сједници Предсjедништва БиХ 2022. године није усвојена иницијатива српског члана Предсједништва БиХ да се Приједлог основа за вођење преговора између БиХ и Србије ради закључивања меморандума за изградњу аеродрома у Требињу, уврсти на дневни ред. Самим тим, Меморандум о разумијевању и сарадњи на реализацији инфраструктурнoг пројекта „Изградња Аеродрома Требиње“ између Владе Републике Србије и БиХ МоР никад није усвојен - додаје се у саопштењу Владе Српске.

Такође, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Агенцији за пружање услуга у ваздушној пловидби, који је у парламентарну процедуру упућен по скраћеном поступку није добио подршку Комисије за саобраћај и комуникације Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, већ је враћен у редовну процедуру.

Важно је нагласити да оспоравање гасификације Републике Српске траје скоро 15 година, те се намеће питање зашто некоме смета источна гасна интерконекција.

За Владу Републике Српске никада неће бити прихватљиво оспоравање пројеката који ће створити љепше и квалитетније услове живљења у Републици Српској и ФБиХ.

Сваки грађанин и у Републици Српској и у Федерацији може имати само користи од пројеката попут Бук Бијеле, јер градећи хидроелектране стварамо зелену енергију, енергију из обновљивих извора која нам је свима пријеко потребна и аеродрома у Требињу, који сутра треба да повезује и служи на добровит свима.

Сматрамо непримјереним кориштење оваквих пројеката током предизборне кампање за локалне изборе 2024 године, наводи се у саопштењу Владе Српске.

Повезане вијести:

Никшић: ХЕ "Бук Бијела" и Аеродром Требиње блокирани због пријетњи сецесијом