latinica  ћирилица
12/09/2024 |  16:11 ⇒ 17:55 | Аутор: РТРС

У Вишеграду служен помен за погинуле борце - 110 бораца уткало живот у темеље Српске (ВИДЕО)

Код спомен обиљежја страдалим Коњичанима у Одбрамбено-отаџбинском рату, у Вишеграду је служен помен за погинуле борце Друге Херцеговачке бригаде Војске Републике Српске. 110 бораца ове јединице уткало је живот у темеље Српске, а њих 400 је рањено. Због значајних подвига одликована је Медаљом Петра Мркоњића.
Парастос у Вишеграду - Фото: РТРС
Парастос у ВишеградуФото: РТРС

Припадници Херцеговачке бригаде учествовали су у одбрани граница отаџбине. Данас се сјећају ратних дана и погинулих сабораца.

- Очитати молитву, запалити свијеће, учинити помен борцима. Да нас нешто овако окупља на једном мјесту. Ми смо дали 110 погинулих бораца за Републику Српску - истакао је Јово Кешић, биши припадник Друге Херцеговачке бригаде ВРС.

- Њихова бригада је била понос Херцеговине, која је учествовала у најзначајнијим борбама заједно са Невесињском бригадом - додао је Александар Савић, Борачка организација Вишеград.

Да борци који су дали животе нису заборављени ни у овом крају, као ни страдали цивили, доказ су спомен обиљежја.

- У војничком гробљу је споменик изграђен у знак сјећања на све њих, као и у знак сјећања све оне који су погинули као цивилне жртве - навео је Младен Ђуревић, начелник општине Вишеград.

Српска не заборавља своје погинуле борце гдје год да почивају и из којег год краја да долазе.

Влада Републике Српске, у Бањалуци, гради Централно спомен обиљежје у знак сјећања на све њих који су усадили животе у темеље Српске.

За његову изградњу Влада је до сада издвојила милион и по хиљада марака.