latinica  ћирилица
12/09/2024 |  16:03 ⇒ 16:03 | Аутор: СРНА

Канцеларија: Приштинска полиција ухапсила осамдесетогодишњег Србина Томислава Пантића

Осамдесетогодишњи Србин Томислав Пантић ухапшен је у општини Исток под сумњом да је одговоран за наводни ратни злочин, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.
Канцеларија за КиМ - Фото: РТРС
Канцеларија за КиМФото: РТРС

Из Канцеларије су истакли да Пантићево хапшење потврђује да је намјера премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија да етнички очисти Косово и Метохију од Срба.

Пантић, који је у деветој деценији живота, ухапшен је под сумњом да је одговоран за наводни ратни злочин, иако је у прошлости често неометано одлазио из централне Србије, гдје је протеклих година живио, да обилази своје имање у Метохији.

"По много пута примијењеном сценарију, за којим приштински органи обично посежу када неком Србину треба да се отме имовина, Пантића је практично киднаповала такозване косовске полиције и одведен је у Приштину, иако је у поодмаклим годинама", навели су из Канцеларије.

Подсјетили су да је од 2021. године арбитрарно, без основа, на Косову и Метохији ухапшена 71 особа српске националности, у оквиру кампање застрашивања с циљем да се читаве породице приморају на исељавање из јужне српске покрајине или да се обесхрабре у жељи да се врате на своја имања.

Из Канцеларије су упозирили да се на Косову и Метохији, под маском успостављања наводне владавине закона, врши бескрупулозно етничко чишћење, које је само у протеклих годину дана резултирало исељавањем најмање 15 одсто српског становништва.

- Нема дана а да Куртијева полиција не пребије или неосновано ухапси неког Србина, и то се одвија пред очима незаинтересоване међународне заједнице чија се реакција, када је уопште има, своди на блага саопштења осуде - навели су из Канцеларије.

Они су истакли да су српском народу на Косову и Метохији ускраћени елементарни услови за опстанак, те да ће Србија у предстојећем периоду одлучније него икад посегнути за свим политичким и дипломатским средствима како би злочин над српским народом био спријечен.