latinica  ћирилица
12/09/2024 |  16:00 ⇒ 17:55 | Аутор: РТРС

"Хидроелектране на Требишњици" међу најважнијим карикама у систему Електропривреде Српске (ВИДЕО)

"Хидроелектране на Требишњици" су међу најстабилнијим и најважнијим карикама у систему Електропривреде Српске, зато што имају највећу акумулацију на Балкану - језеро Билећа. На Хидроелектрани "Требиње 1", у Гранчареву у току је редовани годишњи ремонт, који ће трајати до 13. октобра.
Електропривреда Српске, састанак - Фото: РТРС
Електропривреда Српске, састанакФото: РТРС

Генерални директор "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић изјавио је да су "Хидроелектране на Требишњици" међу најстабилнијим и најважнијим карикама у систему ЕРС-а зато што имају највећу акумулацију на Балкану, а радови на ремонту погона уредно теку.

Петровић је истакао да су већ након 15 дана два агрегата спремна за рад на мрежи.

- У случају потреба, и са овом котом коју данас имамо, 361 метара над морем, можемо да користимо наше агрегате. Радујемо се новим падавинама да кота акумулације "Билећа" буде већа. Већ данас су дотоци знатно већи усљед кише, тако да вјерујемо да ћемо и то стање поправити - рекао је Петровић након посјете Хидроелектрани "Требиње један".

Директор ХЕТ-а Гордан Мишељић рекао је да је у току ремонт Хидроелектране "Требиње један" као најзначајнијег објекта у власништву овог предузећа, те да је јуче завршено безнапонско стање.

Он је навео да ће до 13. октобра трајати ремонт, који се стандардно ради у властитој режији, један, други, па трећи агрегат, а у сваком моменту су расположива два агрегата.

- У нашим погонима је одлично стање опреме, она се уредно сервисира, одржава, мијењају се дијелови који су застарјели и спремност агрегата је увијек стопроцентна. Мислим да се у задњих 10 година, три или четири пута десио испад електране који је трајао јако кратко", рекао је Мишељић.

Напоменуо је да ће до 3. октобра трајати ремонт Хидролектране "Плат", гдје се истовремено раде оба агрегата.

Шеф електро-службе на погону Хидроелектране "Требиње један" Милорад Митровић рекао је да су у току редовног годишњег ремонта ове хидроелектране до сада обављени радови у безнапонском стању које је трајало 10 дана, те да је углавном вршен преглед и ревизија опреме унутар електроенергетских постројења.

Он је рекао да је у току ремонт агрегата један који ће трајати 10 дана, а након тога и ремонт агрегата два, исто у трајању 10 дана и ремонт агрегата три који ће трајати 12 дана.