latinica  ћирилица
12/09/2024 |  15:35 ⇒ 17:51 | Аутор: РТРС

Станковић: Град Бањалука није власник куће Милановића (ВИДЕО)

Након што су из Одсјека за правне послове града Бањалуке саопштили да је општина Бањалука откупила кућу Милановића 70-их година прошлог вијека, директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Драган Станковић у изјави за РТРС поновио је да град Бањалука није власник поменуте куће.
Драган Станковић - Фото: РТРС
Драган СтанковићФото: РТРС

Истакао је да се власништво стиче уписом у јавне евиденције.

- Конкретно, када је у питању кућа Милановић она није уписана у земљишну књигу, што значи да град није власник куће Милановића и земљишта за редовну употребу и самог објекта. Егзистира предмет који се води у првостепеном поступку гдје Правобранилаштво као законски заступник града по члану 330 Закона о стварним правима гдје треба да се успостави јединство објекта и земљишта. То још увијек није окончан поступак што значи да град није могао да буде власник и није могао да добије дозволу за објекат - истакао је Станковић.

Станковић је нагласио да ово није ствар никакаве формалности већ је ово ствар управног поступка који се води пред органом управе.

Каже да на парцелалама гдје се налази објекат имамо различите уписе који егзистирају.

- Ту мислим на СИЗ и на физичка лица која чак у извршењу су уписана на непокретности гдје има милион и по марака вриједност која се помиње у евиденцијама. То значи да ће постојати тужбе, и биће финансијски проблема око куће Милановића из разлога што први услов за добијање грађевинске дозволе је да сте власник непокретности. Град није власник непокретности док год није уписан у јавне евиденције - поручио је Станковић.

Повезане вијести:

Одсјек за правне послове града Бањалуке: Општина Бањалука откупила кућу Милановића 70-их година