latinica  ћирилица
12/09/2024 |  15:27 ⇒ 15:27 | Аутор: СРНА

Кустурић: Били смо и остали сервис грађана Српске

Припадници Хеликоптерског сервиса Републике Српске извршили су ваздушни медицински транспорт двоје пацијената за Београд, једног из Требиња и труднице из Бањалуке, те још једном показали да су у најкритичнијим моментима сервис грађана Српске, рекао је директор Сервиса Бобан Кустурић.
Бобан Кустурић - Фото: РТРС
Бобан КустурићФото: РТРС

Из Требиња су јуче припадници тима за ваздушно медицински транспорт превезли пацијента З.Ј. /71/ из Требиња у Београд.

Пацијент је са дијагнозом неправилног срчаног ритма по захтјеву Требиње транспортован у КВБ Дедиње, гдје је хоспитализован и ту ће бити настављено његово даље лијечење.

Са Универзитетског клиничког центра Републике Српске данас је извршен транспорт труднице М.С. /27/ на ГАК "Народни фронт" због компликација са развојем плода у осмом мјесецу трудноће.

Кустурић је навео да је са ова два број ваздушних медицинских транспорта достигао 55, те истакао да заједно са љекарима УКЦ-а настављају тренд успјешног извођења ваздушних медицинских евакуација.

Према његовим ријечима, претходни период, који су обиљежиле високе температуре, те велики број пожара на много локација у Републици Српској, припадници Хеликоптерског сервиса Републике Српске дочекали су спремни.

Кустурић је истакао да су још једном показали зашто важе за сервис грађана Републике Српске који је увијек на располагању онда када је то најпотребније.

Напоменуо је да је Хеликоптерски сервис је од почетка августа интензивно радио на гашењу пожара који су захватили подручја општина Лопаре, Вишеград, Тјентиште, Гацко, Берковићи, Билећа, Чемерно и Љубиње.

- Кроз надљудске напоре и беспријекорну координацију, успјели су да пруже кључну подршку у борби против ватрене стихије спречавајући ширење пожара и велику материјалну штету, а што је још важније не допуштајући да буде угрожен нити један људски живот или домаћинство - рекао је Кустурић за Срну.

Он је додао да су посаде, у координацији са колегама из Хеликоптерске јединице МУП-а Србије, показале изузетну храброст и посвећеност.

- У истом периоду, иако ангажован свим техничким и људским капацитетима на акцијама гашења пожара, Хеликоптерски сервис је упоредо извео и низ ваздушних медицинских евакуација, пружајући хитну медицинску помоћ и транспорт пацијената између кључних здравствених центара - навео је Кустурић.

Он је напоменуо да је у претходних мјесец дана извршено 11 ваздушних медицинских транспорта, а од почетка септембра њихов број са данашњим транспортом порастао је на пет.

- Ови подаци говоре о значају и важности оваквог вида интервенција и транспорта за побољшање система здравствене заштите у Републици Српској - оцијенио је Кустурић.

Спремност припадника Хеликоптерског сервиса да се ставе на располагање грађанима Републике Српске у најкритичнијим моментима, истакао је Кустурић, још једном је показала њихову професионализам.

- Хеликоптерски сервис Републике Српске је у периоду који је иза нас, као и много пута до сада, показао да је био и остао сервис грађана Републике Српске - закључио је Кустурић.