latinica  ћирилица
12/09/2024 |  15:18 ⇒ 15:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Дипломате из 27 држава ЕУ у дводневној радној посјети Црној Гори

Дипломате из 27 држава чланица Европске уније, чланови радне групе Савјета ЕУ за проширење – КОЕЛА, бораве у дводневној посети Црној Гори гдје ће се састати са државним званичницима и представницима кључних институција задужених за процес приступања државе Унији.
Подгорица (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ) -
Подгорица (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ)

Како је најављено из Делегације ЕУ у Подгорици, европске дипломате ће се, током радне посјете, састати и са представницима организација цивилног друштва.

Новоименовани амбасадор ЕУ у Црној Гори Јохан Сатлер казао је да је реч о првој великој посјети, свега неколико дана од почетка његовог мандата.

Он је, у изјави поводом посете чланова КОЕЛА, појаснио је да је реч о дипломатама који су задужени за процес проширења, који надгледају процес придруживања Црне Горе Унији и прате напредак на реформском путу, али и квалитет закона и прописа.

Према његовим речима, посета је важна због две ствари, а прва је то што је Црна Гора показала да може да напредује.

- Био сам срећан што сам могао да видим, и прије него што сам стигао у Црну Гору, да сте прошли такозвани ИБАР тест. ИБАР (Извештај о испуњености привремених мерила), сада то овде сви знају, био је врло важан тест јер се ради о владавини права, правосуђу и веома важним законима који су донесени - казао је Сатлер, преноси агенција Мина.

Он је рекао да је сада добар тренутак и позвао све доносиоце одлука у држави, Владу, али и опозицију, да тај тренутак искористе јер је, како је навео, чланство у ЕУ процес цјелокупног друштва.

- Друга важна ствар је да је ЕУ спремна за нове државе чланице. Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, говори о историјском позиву да се ЕУ комплетира. А то је нешто у чему Црна Гора може да послужи као примјер - рекао је Сатлер, који је од 1. септембра преузео дужност шефа Делегације ЕУ у Црној Гори.