latinica  ћирилица
12/09/2024 |  15:10 ⇒ 15:37 | Аутор: РТРС

Сијарто: Сарадња Српске и Мађарске уродила плодом и значајним резултатима (ФОТО/ВИДЕО)

Сарадња Републике Српске и Мађарске уродила је плодом и значајним резултатима, рекао је министар спољних послов Мађарске Петер Сијарто на конференцији за новинаре након састанка са предсједнико Српске Милорадом Додиком.
Додик и Сијарто - Фото: РТРС
Додик и СијартоФото: РТРС

- Изузетна част што сте код нас јер овдје долазе министри, а ви сте предсједник, што је свакако велика част. Мађарска је пресједавајућа земља ЕУ, а мир и стабилност на Балкану су наш приоритет. У Европи постоје лицемјерје јер један дио чланица заступа другачије ставове него што причају, јер земље западног Балкана у просјеку чекају 14 година на чланство ЕУ. Ми сматрамо да је то непренципијалан став - рекао је Сијарто.

Истакао је да треба оставити по страниу пријетње санкцијама или сваку другу врсту притиска.

- Сарадња између Мађарске и Српске увијек је заснована на поштовању. Значајна је економска сарадња између двије земље и имамо успјешан програм пољопривредног развоја. Обезбиједили смо 26,6 милиона Српској за пољопривреднике - рекао је Сијарто.

Истакао је да су договорили да наставимо са тим програмом.

- Али и  да осмилимо једна нови вид подршке који би омогућио да се у Српској пласирају мађарске машине - навео је Сијарто.

Подсјетио је да мађарске компаније учествују у три велика пројкета у Српској.

- То су соларни енергетски пројекат, енергија вјетра и пројекат за пречишћавање отпадних вода - навео је Сијарто.