latinica  ћирилица
12/09/2024 |  15:02 ⇒ 15:04 | Аутор: РТРС

Одсјек за правне послове града Бањалуке: Општина Бањалука откупила кућу Милановића 70-их година

Изјаве које су се појавиле у јавности, а у вези са документацијом за кућу Милановића неистините су и не одговарају стварном стању ствари, које мора бити познато прије свега републичким органима управе, пред којима се и воде поступци рјешавања имовинско-правних односа, истичу ово из Одсјека за правне послове града Бањалуке.
Кућа Милановића - Фото: РТРС
Кућа МилановићаФото: РТРС

Наводе да објекат куће Милановића већ више деценија служи у јавне сврхе, те да власништво над објектом није упитно.

- Неистинита је информација да објекат куће Милановића није у власништву Града Бањалуке, те да постоје одређена физичка лица која имају било какве везе са наведеним објектом, нарочито породица Милановић, јер је Општина Бањалука од чланова ове породице, као и од фирме "Сточар" откупио цјелокупни објекат 70-их година. Сви уговори се налазе у Републичкој управи за геодетске и имовинско правне послове, те остаје нејасно како од 2015. године, дакле пуних девет година, исти орган није извршио упис и усклађивање евиденције, иако је Град преко Правобранилаштва Републике Српске доставио сву документацију и небројено пута ургирао да се поступак и формално заврши - додају из овог одсјека.

Подсјећају још једном да је објекат откупљен 70-их година, те да су сва физичка лица искњижена, као и да на наведној некретнини на данашњи дан нема уписаних физичких лица.

- Град Бањалука, раније Општина Бањалука, још од тада управља кућом Милановића и располаже тим објектом и фактички је власник истог. Зашто републички органи од 2015.године нису поступили да то и формално упишу, то је питање за њих - навели су из овог Одсјека.

Такође су се осврнули и на процес обнове овог објекта, те том приликом истакли да је за реализацију овог значајног пројекта израђена комплетна документација, те да су и надзор над радовима вршили републички органи.

- За рестаурацију самог објекта израђена је комплетна документација, а надзор над свим радовима вршила је Републичка дирекција за обнову и изградњу, као и стручна лица из Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа - навели су из Одсјека за правне послове.