latinica  ћирилица
12/09/2024 |  12:55 ⇒ 13:45 | Аутор: СРНА

Јако невријеме донијело знатан пад температуре у Хрватској (ФОТО/ВИДЕО)

У Хрватску је стигла најављена драстична промјена времена и донијела обилну кишу, понегдје с грмљавинским невременом, те знатан пад температуре.
Поплављена улица (Фото: EPA-EFE/Jarek Praszkiewicz POLAND OUT/илустрација) -
Поплављена улица (Фото: EPA-EFE/Jarek Praszkiewicz POLAND OUT/илустрација)

Дијелови олујног невремена долазе из Италије и Словеније, и већ су захватили западне крајеве Хрватске и шире задарско подручје.

На крајњем сјеверозападу Истре у Бујштини је пало више од 115 литара кише по метру квадратном.

Истрамет наводи да су кишом најтеже погођени Копар и Умаг, гдје су бројне саобраћајнице под водом, а медији преносе да је код Примоштена формирана велика пијавица.

За данас је објављен наранџасти аларм за подручја Истре, Кварнера, Лике, Далмације, Далматинске загоре и југа Хрватске.

Обилна киша посебно пријети у госпићкој, книнској и сплитској регији па постоји опасност од бујичних поплава, а снажна грмљавинско невријеме у сплитској и дубровачкој.

За петак су упозорења готово иста, са изузетком да су за истарску и ријечку регију издата жута, а не наранџаста упозорења, и то због вјетра.

Хидрометеоролошки завод за данас најављује на западу претежно облачно, повремено киша, мјестимично обилнија, а понегдје и пљускови с грмљавином, локално израженији.

За сутра метеоролози најављују претежно облачно, кишовито и вјетровито вријеме, а свуда повремено киша, у Далмацији и пљускови с грмљавином. Воде највећих ријека Драве, Муре, Дунава и Саве дотичу из узводних земаља /Словеније, Аустрије, Мађарске, Словачке, Њемачке/ те протоци који дотичу заисе од метеоролошких услова у тим земљама.

Због неповољних хидрометеоролошких услова у Хрватској идућих дана објављена су упозорења за потенцијално опасно /жуто/ и опасно /наранџасто/ вријеме, и то за обилну кишу, грмљавинско невријеме и олујни вјетар, почевши с првим сатима четвртка, објавио је Хрватски хидрометеоролошки завод.