latinica  ћирилица
12/09/2024 |  12:38 | Аутор: sputniknews.com

Вулин: Србија неће стајати и посматрати како се спроводи насиље над Србима на КиМ

Ситуација на Косову и Метохији може нагло да ескалира. Када спроводите насиље над Србима не можете очекивати да ће било ко, а посебно Србија, стајати и посматрати. Наравно да нећемо, изјавио је за Спутњик потпредсједник Владе Србије Александар Вулин, а исту поруку је пренио и бројним државницима у Санкт Петербургу, гдје је присуствовао састанку високих безбједносних званичника БРИКС.
Александар Вулин (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC) -
Александар Вулин (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

- Безбједност Срба на КиМ била је једна од главних тема са свим мојим колегама. Насиље над Србима на КиМ, не само на сјеверу КиМ, већ на читавој територији покрајине је нешто што је врло забрињавајуће. Врло сам охрабрен реакцијом мојих колега из БРИКС, од секретара Шојгуа до министара спољних послова Кине, Бразила, Јужне Африке, Азебрејџана, свих других који показују јако саосјећање али и снажну подршку Србији и разумију шта Србија тражи, за шта се бори. Боримо се за обнову међународног права. Током 1999. и НАТО агресије покушали су да убију Србију, али су умјесто ње убили међународно право. Србија је преживјела, међународно право није - казао је Вулин.

Вулин је нагласио и да је зато, један од најважнијих дијелова националне стратегије Србије - борба за права Срба на Косову и Метохији.

- Нисам сигуран како ћемо рјешавати ситуацију на КиМ ако међународна заједница, нарочито са Запада, настави са подршком Куртију и његовим насилницима. Знате, за мир су вам потребне најмање двије стране. За рат вам треба само једна. Ми више немамо контролу, то није нешто о чему ми можемо да одлучимо, ми на жалост само можемо да реагујемо. И ако Курти и његови насилници покушају са насиљем, ми ћемо реаговати - нагласио је потпредсједник Владе Србије.