latinica  ћирилица
12/09/2024 |  12:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Хрватска би због суше могла да остане без шећера

Хрватска би због суше могла остати без шећера, након што је на истоку земље, гдје је највећа производња, уништено више од 80 одсто рода.
Шећерна репа (фото: EPA-EFE/CONSTANTIN ZINN - илустрација) -
Шећерна репа (фото: EPA-EFE/CONSTANTIN ZINN - илустрација)

У Министарству пољопривреде Хрватске јуче је тим поводом одржан хитан састанак, а помоћ ће тражити и од Брисела.

- Репа се држала колико је могла. Онда је лист извлачио влагу из репе и репа се смањивала и смањивала и сад су се осушили и репа и лист - рекао је Иво Келић, произвођач шећерне репе из Мирковаца за хрватски портал Дневник.

На истоку се производи 85 одсто репе за производњу шећера, а уништено је више од 80 одсто урода.

- Наше породично газдинство има негдје око 126 хектара шећерне репе, а нећемо вадити једно 80 хектара - појаснио је Келић.

У пољима елементарна непогода, а на тржишту могућа катастрофа. Суша је уништила репу не само у Хрватској, него и у дугим европским земљама, па је питање хоће ли ове године уопште бити шећера.

- Таква је ситуација и у Мађарској, Словенији, а видио сам и у Србији да је страшна ситуација. Па немам појма више ко ће сијати шећерну репу кад смо овако на губитку. То би могао бити крај за шећерану у Жупањи, посљедњу у Хрватској - упозорио је Келић.

Посљедња хрватска шећерана не памти овакву кампању.

- Вјерујте, ми радимо с преполовљеним капацитетом, цијена тог шећера је огромна. Све скупа, јако лоша ситуација - рекао је предсједник управе Хрватске индустрије шећера Жељко Задро.

Задро каже да је на јучерашњем састанку у Министарству пољопривреде закључено да ће већ данас кренути према Европској комисији и иницирати активирање кризних резерви у у пољопривреди.

- То се чека шест мјесеци ако се одобри - напоменуо је министар Јосип Задро.

Из Владе умирују да чине све да шећерну кризу не би ојетили и грађани.

- Нема потреба за забринутост за наше грађане, дакле неће бити ни увоза нити повећања цијена шећера. Са те стране Влада штити грађане - тврди државни секретар Тугомир Мајдак.

Мањак шећера надокнадиће ће се залихама и дијелом из рафинирања.

- Поскупљења сигурно не пријете, али имамо катастрофалну ситуацију у Хрватској - каже Задро.