latinica  ћирилица
12/09/2024 |  12:07 ⇒ 13:29 | Аутор: СРНА

Питање времена кад ће блаженопочивши патријарх Павле бити унесен у календар светих

Његово преосвештенство владика новобрдски Иларион рекао је да се блаженопочивши патријарх Павле већ и у народу и у цркви прославља као светитељ и да вјерује да је само питање времена када ће бити и унесен у календар светих васељенске православне цркве.
Патријарх Павле - Фото: РТРС
Патријарх ПавлеФото: РТРС

- Црква тежи томе да не брза, треба да прође нека временска дистанца, када ће вјерујем и блаженопочивши патријарх Павле бити унесен у календар светих васељенске православне цркве - рекао је владика Иларион, који је и викарни епископ патријарха српског.

Владика је навео да тај процес не треба да се зове канонизацијом, него уношењем у календар светитеља.

- У једном тренутку црква уноси у календар и потврђује већ постојеће искуство, провјеривши све на адекватан начин у оквиру сабора, и уноси га у календар светитеља и њему се пише служба - рекао је владика Иларион за ТВ Прва.

Новобрдски владика је напоменуо да су најчешће те службе написане, те да служба блаженопочившем патријарху Павлу већ постоји и он се већ прославља као светитељ, као и да је у манастиру Драганац насликан како служи литургију са Светим Савом.

- Тако да је он за нас суштински већ светитељ. По неком мом осјећању, то је само питање времена и тренутка, јер не треба журити, нити правити сензације - рекао је владика Иларион.

Владика је нагласио да је патријарх Павле иза себе оставио оно што је најбитније, а то је живо предање цркве, које се преноси живом ријечју и примјером, те да је био врстан теолог, књижевник.

- Плијенио је тајном над тајнама – тајном људске личности. Људи су у њему препознавали сами себе. Гледајући патријарха Павла могли смо да закључимо каквав је био Свети Сава - истакао је владика Иларион.

Новобрдски владика је рекао да је за вријеме сахране патријарха Павла сва Србија била уједињена на благословен начин, ту се осјетило јединство и стожер српског идентитета.

Владика је подсјетио и на, како је рекао, кратко јеванђеље патријарха Павла из деведесетих година прошлог вијека, који је везан за стравична разарања и ужасе на овим просторима, када су и њега и Српску православну цркву оптуживали да има политичке циљеве стварања "велике Србије".

- Оптуживали су њега и СПЦ да су промотери "велике Србије". А патријарх Павле је тада рекао да није ни за велику, ни за малу Србију ако таква Србија треба да опстане на било чему нечовјечном и злочинима, те да радије бира да нестане, него да опстане као нечовјек -  рекао је владика Иларион.

Говорећи о неким чудима везаним за блаженопочившег патријарха Павла, владика Иларион се присјетио да су за вријеме једног боравка у САД, поједини амерички грађани, свих раса, поздрављали, љубили му руке и тражили од њега благослов, и не знајући да је он патријарх.

- Претпоставили су да је свештено лице. Једна је рекла да није хришћанка, али да вјерује да постоји нешто свето у патријарху Павлу. Он није био укочен, него врло жив и имао је јако рафинисан смисао за хумор. Он се није држао неке висине, него је био човјек у народу - рекао је владика Иларион, указујући на најпознатију изреку патријарха Павла "будимо људи".

Биограф блаженопочившег патријарха Павла културолог Јован Јањић рекао је да је патријарх Павле још за живота доживљаван као светац, те да је задобио ореол светости на небу.

- Да ли ће га Свети сабор учинити свецем.... Важно је да се патријарх Павле доживљава у нашем народу као светац, и то не само у српском, него га и други доживљавају као светог човјека - истакао је Јањић.

Он је додао да патријарх Павле није био по вољи моћника овог свијета, јер је говорио по истини и правди Божијој, без обзира да ли ће се то некоме свидјети или неће.

- Излагали су га клеветама, а њему је мјерило било небо. Говорио је оно што је исправно, без обзира да ли ће се некоме свидјети или не. Он се није склањао, него носио са свим тешкоћама овог свијета и тако стицао светост. И они који га нису познавали лично, препознавали су у њему богочовјека - нагласио је Јањић.

Патријарх српски Павле рођен је 11. септембра 1914. године, а преминуо 15. новембра 2009. године. Био је 44. патријарх Српске православне цркве.