latinica  ћирилица
12/09/2024 |  11:34 | Аутор: СРНА

Умањен принос уљарица, у Семберији и до 50 одсто

Принос уљарица на подручју Републике Српске биће умањен због суше и високе температуре ваздуха у протеклом периоду, посебно на подручју Семберије гдје би то могло бити и 50 одсто мање у односу на вишегодишње приносе, изјавио је Срни помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Горан Бурсаћ.
Пшеница - Фото: РТРС
ПшеницаФото: РТРС

Бурсаћ је навео да ће умањен, али солидан принос бити и на подручју Лијевча Поља, Приједора и Козарске Дубице.

Према његовим ријечима, под уљарицама је у Српској око 6.000 хектара, а доминирају соја, сунцокрет и уљана репица.

Он је подсјетио да је Влада Републике Српске ове године повећала субвенције за производњу уљарица на 400 КМ по хектару.

Бурсаћ је увјерен да ће брчанска компанија "Бимал" бити заинтересована за откуп уљарица из Српске, иако им та количина није довољна.

Он је указао да је због суше лош принос и кукуруза у Српској, али да има парцела које су изненадиле добрим приносом имајући у виду временске прилике током љета.

- У Лијевче Пољу смо на неким парцелама које нису наводњаване имали принос кукуруза око осам тона по хектару, што је одлично у оваквој години. Кукуруз је подбацио у Семберији, гдје има парцела на којима неће бити ни двије тоне по хектару - рекао је Бурсаћ.

Када је ријеч о пшеници, он је навео да је у Републици Српској скинуто око 200.000 тона ове житарице, а да је просјек био пет тона по хектару.

Он је навео да се пшеница тренутно продаје по цијени од 35 до 37 фенинга по килограму, али да су многи произвођачи жито оставили у складиштима гдје чекају бољу цијену.

- Оно што је важно јесте да млинови примају жито и да има довољно капацитета за складиштење - рекао је Бурсаћ.