latinica  ћирилица
12/09/2024 |  10:25 ⇒ 10:52 | Аутор: Агенције

Корчула: Ветерани не желе црногорски хор

Концерт подгоричког КИЦ поп хора на Корчули, поводом 80 година ослобођења тог хрватског острва, одгођен је у договору са Удружењем антифашиста Корчуле.
Позорница (фото: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL - илустрација) -
Позорница (фото: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL - илустрација)

- Ми у хору нисмо југоносталгичари, ми поштујемо правила, законе и вриједности 21. вијека и државне границе створене након подјела 90-тих - рекла је менаџер хора Снежана Бурзан Вуксановић.

Како су из КИЦ поп хора саопштили, били су пола године у сталној комуникацији са Удружењем антифашиста Корчуле, али и посљедњих дана интензивно са МУП Хрватске око концерта који је раније пријављен.

Иначе, овај концерт је посљедњих дана изазвао велику пажњу и контроверзе, посебно у Хрватској, гдје су се, прије свих, побунила удружења ветерана.

Они су у отвореном писму навели да подржавају обиљежавање 80. годишњице ослобођења Корчуле, али да им је "неприхватљиво да пјесме које намјеравају да изводе пјева хор из државе из које долази војска која их је заједно са војском из Србије напала 1991. Војска од које смо бранили Дубровник, Стон и остатак Хрватске".

Као образложење наведено је и да је за наступ КИЦ поп хора потребна пријава за рад, које они у кратком року не могу прибавити, упркос настојањима организатора.

Иначе, КИЦ поп хор основан је 2017. године, а чини га 60-ак пјевача аматера различитих занимања и генерација, а иза себе  имају више од 100 концерта.

Изводе пјесме Бијелог дугмета, Плавог оркестра, Оливера Мандића, Смака, Перпера, Џибонија, Урбана, а познати су и по извођењу антифашистичких и партизанских пјесама.

Вуксановић каже да овај хор пјесмом његује културу сјећања на славну слободарску историју Црне Горе и региона, и народа који овдје живе, а којом се треба поносити, те да хор већ седам година обогаћује музичку сферу Црне Горе и региона и да су пјевали у већини црногорских градова, као и у Загребу, Скопљу, Београду, Сарајеву, Суботици, Врбасу, Пријепољу, Пули, Коњицу, на Тјентишту и свуда, увијек били добродошли.