latinica  ћирилица
12/09/2024 |  09:33 | Аутор: СРНА

Рунић: Посјета патријарха Порфирија има вишеструки значај

Посјета Његове светости патријарха српског Порфирија Дрвару показује да Црква окупља српски народ гдје год он да живи и за Дрвар је то велики дан, рекла је начелница те општине Душица Рунић.
Душица Рунић - Фото: РТРС
Душица РунићФото: РТРС

Рунићева је истакла да долазак патријарха Порфирија у Дрвар 13. септембра, када Срби из ове општине обиљежавају најтужнији дан у новијој историји јер су на тај дан 1995. године напустили своја огњишта, има вишеструки значај.

- Врх Српске православне цркве својим присуством у Дрвару, највећој повратничкој општини на подручју Федерације БиХ, показује да смо као народ једно, да не познајемо административне и државне границе и да нас Црква окупља како бисмо превазишли недаће које нам стоје на путу очувања огњишта - нагласила је Рунићева.

Она је подсјетила да се сутра у Дрвару обиљежава 29 година од када је српски народ овог краја напустио огњишта. Тим поводом биће служен парастос и положени вијенци на споменику погинулима у Одбрамбено-отаџбинском рату.

- Након парастоса и полагања вијенаца дочекаћемо Његову светост испред Храма Светог Саве у Дрвару и обићи новоизграђени Храм Светих апостола Петра и Павла у Награђу, поред којег се, према сазнањима, налазе темељи најстарије хришћанске богомоље на овим просторима - навела је Рунићева.

Његова светост патријарх српски Порфирије боравиће од данас у тродневној посјети Епархији бихаћко-петровачкој и рмањској, а сутра ће посјетити Дрвар.

- Дочек патријарха у Дрвару је у 11.00 часова испред Храма Светог Саве, а у 12.00 часова планирана је посјета Храму Светих апостола Петра и Павла у селу Награђе надомак Дрвара - наведено је из Епархије.