latinica  ћирилица
11/09/2024 |  21:12 ⇒ 21:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Шумски пожари на југу Калифорније приморали хиљаде људи на евакуацију (ВИДЕО)

Шумски пожари који су захватили јужни дио Калифорније приморали су данас на хиљаде људи да се евакуишу из предграђа источно од Лос Анђелеса.
Пожари у Калифорнији (Фото: EPA/CAROLINE BREHMAN) -
Пожари у Калифорнији (Фото: EPA/CAROLINE BREHMAN)

У селу Рајтвуд изгорјело је више кућа, а пожар је захватио и оближње скијалиште Моунтин хај, пошто се пожар на мосту у округу Сан Бернардино проширио на преко 19.000 хектара, пренео је Ројтерс.

Пожари у окрузима Оранџ и Риверсајд уништили су на десетине кућа у селу Ел Карисо и кањону Декер, навели су званичници.

Гувернер Гевин Њусом прогласио је ванредно стање и рекао да је обезбиједио савезна средства за борбу против пожара.

Наводи се да је десетак људи повријеђено.

Полиција је у Калифорнији ухапсила мушкарца осумњиченог да је подметнуо један од три шумских пожара у Калифорнији, који је захватио 13.800 хектара.

Џастин Вејн Халстенберг, 34-годишњи становник Норка у Калифорнији, заустављен је у уторак због подметања пожара и задржан је у притвору, навели су званичници.

Површина спаљеног земљишта у Калифорнији ове године је већ двоструко већа у односу на 2023. годину, када је било више влаге, према подацима калифорнијског Одељења за шумарство и заштиту од пожара.

САД су суочене са тешком годином што се пожара тиче са 2,8 милиона хектара спаљених до данас, у поређењу са целогодишњим просјеком од око 2,85 милиона хектара током последње деценије, према подацима Националног међуагенцијског центра за пожаре.