latinica  ћирилица
11/09/2024 |  19:42 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

У току берба кукуруза: Због суше приноси неуједначени (ВИДЕО)

У Републици Српској у току је берба кукуруза. Приноси су од 8 до 15 тона по хектару. Неуједначе су због дуготрајне суше и примјене агротехничких мјера. На огледном пољу Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди у Кладарима код Српца гдје је обављена жетва и вагање 70 сорти хибрида 15 сјеменских кућа приноси су око 13 тона по хектару.
Дани поља кукуруза - Фото: РТРС
Дани поља кукурузаФото: РТРС

Фармер Ђуро Цвијић одлучио се за сјетву средње раних хибрида. Уз наводњавање и довољне количине стајског ђубрива и у тешкој години је остварио изнадпросјечне приносе.

- Овдје је наишло једно невријеме које је добро поломило курузе који је био у фази пред класавање и брадавање али гледајући генерално када то све сумирамо изгледа даћемо добро проћи и то су неки родови које ми очекујемо и са којим смо задовољни - истакао је Ђуро Цвијић, пољопривредник из Кладара.

У Лијевче пољу да би се остварили приноси преко 10 тона по хектару уз редовне падавине и система за наводњавање кукурузу је било потребно обезбједити додатних око 100 литара по хектару воде.

- У овој години без наводњавања заиста није било реално ни очекивати приносе који су економски исплативи и ако причамо о наводњавању овдје смо радили тифоном наводњавање у неких три дозе по 30 литара - каже Александар Мајкић, из Ресорса за пружање стручних услуга у пољопривреди.

У Семберији ситуација знатно неповољнија. Просјечни приноси једва да могу покрити производне трошкове.

- Што је посебно разочаравајуће јесте подручје Семберије јер они су тамо заиста осјетили сву ову сушу и тамо гдје није било наводњавања приноси су заиста подбацили - рекла је Дијана Јовић Дамјановић, из Ресорса за пружање стручних услуга у пољопривреди.

Према првим процјенама, овогодишњи просјечни приноси у Српској износиће око пет тона, што је за око три тоне по хектару мање, од вишегодишњег просјека.