latinica  ћирилица
11/09/2024 |  19:03 ⇒ 22:42 | Аутор: РТРС

Влада за обнову куће Милановића дала 4,5 милиона марака - град још није ријешио ни имовинске односе (ВИДЕО)

У Бањалуци се сутра отвара обновљена кућа породице Милановић-најстарија на подручју града.Пројекат реконструкције коштао је око пет милиона марака, а готово сва средства обезбиједила је Влада Српске. Кућа Милановића, која је саграђена 1893. године представљаће културни и туристички центар од значаја за Бањалуку и Српску. Међутим, према подацима из РУГИП-а за овај објекат Град није ријешио имовинско-правне односе, што доводи у питање легалност реконструкције.
Кућа Милановића - Фото: РТРС
Кућа МилановићаФото: РТРС

Један од најстаријих објеката у граду на Врбасу и првих кућа саграђених у данашњој Улици Бана Милосављевића давне 1893. године, добила је потпуно ново рухо. Реконструкција која је трајала скоро годину и по дана је завршена. Објекат који представља један од симбола Бањалуке, по свему судећи обнављан је мимо закона и без грађевинске дозволе, јер како тврде из Републичке управе за геодетске и имовинско-правне односе, још увијек нису ријешени имовинско-правни односи.

- Ми имамо ту различите уписе који егзистирају. Између осталог, имамо чак и физичка лица на поменутим парцелама, што значи да се мора у поступку ријешити имовинско правни односи као први корак до грађевинске дозволе - рекао је Драган Станковић, директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне односе.

Одговор на спорна питања смо затражили и од представника Градске управе. На наш мејл нису одговорили па смо питали градоначелника. Ни Драшко Станивуковић није конкретно одговорио директору РУГИП-а, него хвалоспјевом најавио свечано отварање.

- Да, кућа је градска. Ми ћемо поставити ту првог управника, прво руководство и што се тога тиче све је спремно да доживи свој пуни изражај - каже градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић. 

Ни ријечи од Станивуковића да је скоро сав новац за обнову дала Влада Републике Српске иако је то пројекат од највећег значаја за град.

- Влада Републике Српске донијела је одлуку да издвоји из буџета за обнову куће Милановић 4,5 милиона КМ и толико смо исплатили, значи укупну одлуку смо реализовали. Значиће много зато што је то врло лијепа грађевина, врло репрезентативна за Бањалуку и мислим да Бањалука добија један врло значајан објекат који може да покаже сваком туристи и да се свако диви тој кући - истакла је Зора Видовић, министарка финансија Републике Српске.

Према подацима, цјелокупна обнова куће Милановић коштала је око пет милиона марака. Дакле град је издвојио само пола милиона а остатак Влада. У знак захвалности, из Градске управе су одлучили да никога из Владе не позову на свечано отварање.