latinica  ћирилица
11/09/2024 |  18:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Предсједник Бразила тражи од владе да заврши аутопут кроз нетакнути дио амазонске прашуме

Предсједник Бразила Луиз Инасио Лула да Силва, затражио је од владе да послије више мјесеци заврши аутопут кроз нетакнути дио амазонске прашуме, за шта научници наводе, да ће изазвати катастрофално крчење шума.
Амазонска прашума (Фото: EPA-EFE/ANTONIO LACERDA) -
Амазонска прашума (Фото: EPA-EFE/ANTONIO LACERDA)

Лула да Силва је под притиском да заврши асфалтирање БР-319 као алтернативе за транспорт у тренутку када се Амазон суочава са рекордном сушом која је снизила водостаје у ријекама и омела пловидбу на главним пловним путевима који повезују сјевер Бразила, као што је ријека Мадеира, пренио је Ројтерс.

- Док је ријека Мадеира била пловна, аутопут није имао значај који сада има. Завршићемо га са највећом одговорношћу - рекао је јуче Лула да Силва.

- Изградња федералног аутопута БР-319, дугог отприлике 900 километара, који се протеже од Порто Веља близу Боливије до највећег амазонског града Манауса, започета је 1970-их, да би тај пројекат био напуштен, а већи дио пута постао је права џунгла.

Дионице на оба краја су урађене, али више од 400 километара у средини је још увијек земљани пут који се у кишној сезони претвара у непроходно блато.

Научници и еколошки активисти наводе да ће завршетак пута отворити приступ илегалним дрвосјечама и рударима, као и пољопривредницима који крче шуму подметањем пожара како би дошли до земљишта за узгој стоке.

Једна студија процјењује да ће пројекат довести до петоструког повећања крчења шума до 2030. године, што је еквивалент површине веће од америчке савезне државе Флориде, навела је агенција.