latinica  ћирилица
11/09/2024 |  16:18 ⇒ 19:40 | Аутор: РТРС

Проблеми са паркингом у Бањалуци: Због мањка мјеста град незаконито узурпирао паркинг мјеста за станаре (ВИДЕО)

Да саобраћајна инфраструктура не прати раст броја аутомобила у највећем граду Српске, стара је прича. Да недостаје паркинг мјеста исто тако. Укидањем два паркинга у центру Бањалуке, те изградњом нових стамбених јединица без пратећих паркинга, довело је до проблема за станаре. Траже да се поставе паркинг рампе и уколоне наплатни аутомати.
Паркинг - Фото: РТРС
ПаркингФото: РТРС

Момир Пушац живи у улици Николе Пашића, у згради "Пентагон", деценијама. Наћи паркинг мјесто каже, постало је умјетност. Истог мишљења је и Милка Проле.

- Ја сам се наплатио годишње огромне суме новца за као погрешно паркирање јер просто немам гдје да станем. Дођем из града да паркирам, уредно платим годишњу карту, али то не вриједи ништа као нема мјеста - прича Пушац. 

Милка Проле додаје:

- Кад ми син дође, ради у Шипову, нема гдје паркирати. Ја немам куд прићи, на страну долазим и ми не можемо у стан, паркирају се - поручује Проле.

Да свако ко плати карту има право на паркинг, није спорно. У овом случају спорна је чињеница да земља на којој је направљен јавни паркинг није и јавна површина, кажу станари. То су сазнали тражећи сагласност од Града да се на овом мјесту изгради дјечије игралиште, а одговор надлежних је био да то није јавна површина.

- Тада креће наше истраживање чија је ово имовина. Обраћали смо се безброј пута граду да видимо какав они имају уговор и да ли имају посјед да је ово њихов паркинг. Нисмо никад добили одговор ни писмено ни усмено. Јуче смо добили потврду од министарства да ово не припада граду Бањалуци, ово није јавна површина - истакла је Ирена Јолџић, члан Савјета МЗ Центар 1.

Републичка дирекција за обнову и развој при министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију на упит мјештана потвдила је да град није власник простора око зграде, већ Дирекција, као правни насљедник пријашњег Министарства одбране Републике Српске. Ово нису и једине војне зграде у Бањалуци, али је сценарио са паркингом, готово исти.

- Преко 1.000 паркинг мјеста мање у самом граду, поготово јавних паркинг мјеста. Сад има изградња приватних, а то све додоводи до великог колапса. И ово је сад супер фин је дан, видјећете сљедеће седмице кад буде киша шта ће бити у Бањалуци - рекао је Боривоје Обрадовић, ЈП "Путеви Републике Српске".

Кад падне киша у Бањалуци, прећи са тачке А на тачку Б, аутомобилом, наћи паркинг мјесто близу локације на коју сте пошли равно је добитку на лутрији. Добитак за станаре овог насеља биће постављање рампе, јер једино на тај начин могу да буду сигурни да ће мјеста за паркирање бити. Одговор Градске управе на питање како ће проблем бити ријешен и како је Град на републичком земљишту направио локални паркинг до завршетка прилога нисмо добили.