latinica  ћирилица
11/09/2024 |  16:09 ⇒ 19:40 | Аутор: РТРС

За обнову куће Милановића Влада издвојила 4,5 милиона КМ - град још није ријешио имовинске односе (ВИДЕО)

За обнову куће Милановић, најстарије у Бањалуци, Влада Републике Српске издвојила је 4,5 милиона КМ, рекла је министарка финансија Зора Видовић.
Кућа Милановића - Фото: РТРС
Кућа МилановићаФото: РТРС

Сутра се отвара обновљена најстарија кућа породице Милановић у Бањалуци. И тај објекат би требало да постане ново мјесто културе и окупљања умјетника.

Кућу Милановића, један од првих изграђених објеката у Улици Бана Милосављевића саградио Саво Милановић 1893. године.

Обнова куће Милановића је заједнички пројекат Владе Српске и Града, вриједан пет милиона КМ. Од тога Влада је издвојила 4,5 милиона КМ.

Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне односе Драган Станковић рекао је да Град Бањалука није могао да донесе грађевинску дозволу за реконструкцију куће Милановића у Бањалуци из разлога што нису ријешени имовинско-правни односи.

- Правобранилаштво као законски заступник Града Бањалуке је у подручној јединици Републичкој управи за геодетске имовинске-правне послове Бањалука, која је мјесно и функционално надлежна за рјешавање имовинских-правних односа на територији Града, подијела захтјев за рјешавање по члану 330 члана Закона о стварним правима јединство објекта и земљишта кад је у питању кућа Миловановића - рекао је Станковић.

Станковић истиче да је поступак још увијек у току.