latinica  ћирилица
11/09/2024 |  16:06 ⇒ 17:29 | Аутор: РТРС

Бањалука: Саобраћајни колапс свакодневница грађана (ВИДЕО)

Радови на кружним раскрсницама у Бањалуци требало је да буду завршени до почетка нове школске године. Умјесто тога већи дио тек се сада гради. Све то доприноси саобраћајном колапсу, који ових дана возачима задаје главобоље. Саобраћајни стручњаци упозоравају да изградња нових кружних токова не доприноси растерећењу саобраћаја, већ ствара додатне гужве.
Бањалука, саобраћајне гужве - Фото: РТРС
Бањалука, саобраћајне гужвеФото: РТРС

Радови који се изводе на неколико кључних локација у Бањалуци додатно су допринијели стварању саобраћајних чепова. Многи наводе - да би се превезли са једне локације на другу, некад треба и до сат времена.

Гужве у граду неће се рјешити изградњом кружних токова, тврде саобраћајни стручњаци, јер све што се гради је мимо прописа струке. Боривоје Обрадовић из Путева Српске тврди да све што се у посљедње четири године урадило у Бањалуци није квалитетно урађено.

- Промјена смјера у граду је катастрофа. Није ми јасно да некоме може пасти на памет да у исто вријеме гради кружне токове и на Источном и Западном транзиту.И ове једносмјерне улицеса њим нису ништа постигли - каже Обрадовић.

Из Агенције за безбједност саобраћаја напомињу да су прије почетка радова грађанима требало да буду обезбијеђени алтернативни путни правци. Потребне су системске мјере, поручују, како би се гужве трајно ријешиле али прије тога неопходно је завршити започете мостове у Чесми и Доцу.

- Измјена саобраћаја донекле може ријешити гужве али не трајно. Шта то значи па да не можемо постојеће улице проширити, не можемо све дрвеће сасјећи и правити паркинге - рекла је Милија Радовић, Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске.

Струка предлаже да се у обзир узму и дневне миграције које саобраћај треба да прими из околних градова. Прво би се требао ријешити проблем јавног превоза, јер без ријешене инфраструктуре за немоторизовани саобраћај, и без системских мјера, све више ћемо свједочити гужвама у Бањалуци.