latinica  ћирилица
11/09/2024 |  14:51 ⇒ 14:53 | Аутор: РТРС

Сорека: Постоје реформе које БиХ треба брзо усвојити

Новоименовани специјални представник ЕУ за БиХ Луиђи Сорека разговарао је данас са предсједавајућом Савјета министара Борјаном Кришто и том приликомјој се захвалио за залагање за реформе које су омогућиле БиХ да добије зелено свјетло за приступне преговоре прошлог марта.
Састанак у Сарајеву - Фото: Уступљена фотографија
Састанак у СарајевуФото: Уступљена фотографија

- Тренутно је важно не пропустити ниједну расположиву прилику за даљи напредак на путу ЕУ - написао је Сорека на друштвеној мрежи Икс.

Истакао је да постоје реформе које БиХ треба брзо усвојити, укључујући Закон о судовима, Свеобухватни закон о ВСТВ-у, Закон о заштити података о личности и Закон о граничној контроли.

Навео је да је било ријечи и о Плану раста, који је права прилика да се економија БиХ трансформише на боље и привуче инвестиције.

- БиХ се мора брзо договорити око Реформске агенде, која би, ако буде одобрена од Европске комисије и откључала средства из ЕУ Фонда за реформу и раст.

Поручио је да је ЕУ јасно ставила до знања да је проширење приоритет.

- Врата за чланство у ЕУ за БиХ су отворена. Да би кренуле напријед, власти БиХ, са Савјетом министара на челу, морају поново покренути корак ка усклађивању са критеријумима за приступање ЕУ. Наставићемо да пружамо сву неопходну подршку - рекао је Сореца.