latinica  ћирилица
11/09/2024 |  14:45 ⇒ 15:36 | Аутор: СРНА

Којић: Ћамил Дураковић блеф политичар - изиграва заштитника Бошњака, а на претходним изборима их преварио

Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић изјавио је Срни да потпредсједник Републике Српске Ћамил Дураковић најновијим иступима у медијима најављује да бошњачка дјеца неће похађати наставу у Српској и тиме већ подиже тензије пред изборе, изигравајући заштитника Бошњака иако их је на претходним локалним изборима преварио.
Бранимир Којић - Фото: РТРС
Бранимир КојићФото: РТРС

- Подсјетићу га да је он лично на претходним локалним изборима преварио своје сународнике, позивајући их на бојкот избора, јер је раније путем поште добио довољан број гласова да буде одборник у локалном парламенту. Тада је најављивао да неће узети мандат, али недуго након тога је показао да је исти као његов ахбаб Насер Орић који је оставио свој народ када му је било тешко - рекао је Којић.

То говори, нагласио је он, о каквом човјеку је ријеч и да он апсолутно нема кредибилитет да прича о било чему, а поготово да подиже тензије.

- Њему смета што ће у уџбеницима, како он рече, писати да је /први предсједник Српске Радован/ Караџић пјесник и психијатар. А, шта треба да пише, да је гробар, рудар, фудбалер? Е, па Ћамиле, мораш да знаш да дјеца морају учити истину, а не оно што желиш ти и твоји, како их називаш, европски пријатељи. Ћамил прича како тражи компромис око истине, а никад не рече зашто није за вријеме док је обављао функцију начелника општине никад отишао на стратиште српског народа, зашто се никад није поклонио нашим жртвама - рекао је Којић.

Према Којићевим ријечима, Дураковићеви изговори су да су на гробљима сахрањени и војници.

- Да, јесу и ми смо поносни на наше страдале војнике и припаднике Војске Републике Српске, али Ћамил, такође, неће да каже да су ти људи убијени много прије 1995. године и да су их врло вјероватно убили војници који имају мезарја у Меморијалном центру у Поточарима, и то је једина истина Ћамиле - нагласио је Којић.

Он је подсјетио да је Дураковић позвао Тужилаштво да реагује, а није спомињао Тужилаштво нити БиХ када ратни злочинац Сакиб Махмуљин побјегне након срамно мале казне коју је добио за одсијецање глава Србима у Возући.

- Ћамиле није ОХР овдје закон нити устав, они су овдје да припомогну таквим као што си ти да се створи унитарна БиХ, да се минимизирају наше жртве и да се укине Република Српска - рекао је Којић и истакао да то неће ићи баш како је замишљено и подсјетио Дураковића да Кристијан Шмит, с којим се недавно састао, није високи представник него му се овај лажно представио.

Он је поручио Дураковићу да се не брине о томе шта ће се учити у Републици Српској јер се ни српски представници не мијешају у наставни процес у ФБиХ, те истакао да Дураковић, иако се у Федерацији учи о Сребреници, неће признати да су највећи стручњаци из области Холокауста рекли да ту није било геноцида.

- Позиваш се на међународни суд, а и сам си свјестан да је тај суд антисрпски да је направљен само да Србе осуди. Смета ти сад и Србија, а није ти сметала када је дала помоћ за Сребреницу док си сједио у начелничкој фотељи, сметају ти /предсједник Српске Милорад/ Додик и Бањалука, али ти не смета плата из Републике Српске? Ти и теби слични хоћете конфликт, и то је свима јасно. Док год не признаш да су и Срби страдалници нећеш бити спреман разговарати рационално и погледати истини у очи - нагласио је Којић, поручивши Дураковићу да је "политички коцкар и блеф политичар, што знају и Бошњаци који су реални".

Дураковић је за Мрежу ФТВ изјавио да бошњачка дјеца неће похађати школу гдје ће учити из уџбеника историје Републике Српске да је Караџић пјесник и психијатар.

Министарство просвјете и културе Републике Српске саопштило је раније да је веома симптоматично да је интересовање медија из ФБиХ усмјерено само ка наставном програму предмета Историје, те поручило да личности попут Ратка Младића и Радована Караџића, које су обављале значајне дужности, не могу бити изостављене приликом представљања догађаја који се односе на настанак Републике Српске и Одбрамбено-отаџбински рат.