latinica  ћирилица
11/09/2024 |  14:41 | Аутор: СРНА

Промовисан други том књиге "Коло, коло, наоколо" Ненада Грујичића

У Новом Саду је у оквиру 53. "Бранковог кола" промовисан други том књиге "Коло, коло, наоколо" Ненада Грујичића, са поднасловом "Стражиловски времеплов: Трагови и сећања, цртице и коментари", који обухвата период 1972-2024. године.
Нови Сад - Фото: РТРС
Нови СадФото: РТРС

Грујичић је и предсједник "Бранковог кола", које се ове године одржава у знаку прославе два вијека од рођења пјесника Бранка Радичевића.

Послије првог тома књиге "Коло, коло, наоколо" са поднасловом "Портрети и појаве" у издању Бранковог кола, која се појавила на "Прољећним Бранковим данима 2024", о новом тому говорили су Дамир Малешев и Растко Лончар.

Малешев је рекао да је на домаћој културној сцени Грујичић посебно значајан и као културни прегалац, најприје у Бранковом колу са мисијом коју осмишљава и води, саопштено је данас из Бранковог кола.

Лончар, уредник обје књиге "Коло, коло, наоколо", говорио је о новом тому који осветљава Сремске Карловце од оснивања Бранковог кола 1972. године.

- Оно што је претходило Бранковом колу тада, било је манифестација вашарског карактера. Оснивањем песничке институције која слави Бранка и његово дело манифестација је постала много озбиљнија и утицајна на широким просторима, те је временом прерасла у културни бренд - рекао је Лончар.

Овогодишње Бранково коло траје до 16. септембра.

Бранково коло је почело са радом 1972. године, а за двије године ће бити обиљежено и 200 година рођења /Алексија/ Бранка Радичевића.

Ово је значајна културна институција која бројним програмима и садржајима обиљежава успомену на великог српског пјесника Бранка Радичевића.

Главна манифестација одвија се сваке године у септембру у Новом Саду, Сремским Карловцима и на Стражилову.

Сачињена је од пјесничких, књижевних, сценских, драмских, музичких, ликовних, образовних, духовних и других програма.