latinica  ћирилица
11/09/2024 |  14:34 ⇒ 15:37 | Аутор: РТРС

Нови Град: Помен за 15 припадника Првог батаљона војне полиције

У храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду служена је литургија за српске борце погинуле у акцији "Бреза 94" на предјелу Суве међе. Од погибије 15 припадника Првог батаљона војне полиције Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске навршило се 30 година.
Нови Град - парастос - Фото: РТРС
Нови Град - парастосФото: РТРС

Прије четири године испред храма Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду подигнуто је спомен-обиљежје погинулим припадницима Првог батаљона војне полиције.

Милан Недимовић, са супругом која је изгубила брата, од тада редовно долази на парастос.

У акцији "Бреза 94" погинуло је више од 90 бораца Војске Републике Српске.

Предсједник скупштине Удружења "Први батаљон војне полиције Првог крајишког корпуса" Лазар Ритан рекао је да се навршило 30 година од операције "Бреза 94" у којој су у контраофанзиви непријатеља погинули припадници овог батаљона.

Према његовим ријечима, припадници Првог батаљона војне полиције страдали су од 6. до 12. септембра 1994. кад су остали у окружењу.

- Није се могло доћи до њих, они су остали, нисмо их успјели извући, размијењени су и сахрањени тек почетком новембра. Једино културом сјећања може се донекле ублажити бол њихових породица - навео је Ритан.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је да је операција "Бреза" имала везе и са линијом одрбане Новог Града на локалитету Сува Међа, која је била активна током читавог минулог рата.

- Данас само можемо да се захвалимо онима који су своје животе дали за Републику Српску. Не смијемо никад заборавити ову жртву - навео је Дрљача.

У храму Светих апостола Петра и Павла служена је литургија за погинуле српске борце.