latinica  ћирилица
11/09/2024 |  13:22 ⇒ 15:49 | Аутор: РТРС

Пчеларска сезона једна од најтежих у посљедње двије деценије

На климатске промјене није остала имуна ни област пчеларства. Изузетно високе температуре и дуги сушни периоди током љета, бројна пчеларска друштва потпуно су оставила без медоношења. Пчелари овогодишњу сезону оцјењују као једну од најтежих у претходне двије деценије.
Пчелари - Фото: РТРС
ПчелариФото: РТРС

Лоше временске прилике током прољећа, а потом и велики број екстремно високих температура, те дуги сушни периоди, ове сезоне оставили су празне кошнице.

Због преурањене вегетације, у неким предјелима медоношење је потпуно изостало, рекао је, гостујући у програму нашег Радија, предсједник Савеза удружења пчелара Српске Дамир Барашин.

- Такве временске прилике проблеме праве и пчелама, које не могу бити активне, као у нормалним условима. Највећи проблем представљају високе температуре и вјетар, које не дозвољавају ни биљкама да луче нектар, због чега су и пчеле у оскудици са храном.
Лоша пчеларска сезона, могла би повећати и цијене меда. Умјесто досадашњих 25, за један килограм биће потребно издвојити 30 КМ, најавио је, говорећи у програму Радија Српске, Обрад Нинковић, из требињског Друштва пчелара "Леотар".

- Цијена ове и прошле године за килограм меда била је 25 КМ. Поједини пчелари већ подижу цијене на 30 марака. Како би пчелари лакше пребродили лошу сезону и сачували пчеларска друштва, ресорно министарство помоћи ће директним премијама и капиталним улагањима - рекао је Милан Пузигаћа, начелник Одјељења за сточарство.

- Хтјели смо са својим политикама да што више пчелара интегришемо у систем подстицаја. Ове године Министарство ће издвојити око два милиона марака, за капиталне инвестиције и остале предвиђене мјере - додао је Пузигаћа.

Лоша сезона током љета отежаће и презимљавање пчела, због чега стручњаци пчеларима савјетују посебну бригу о пчеларским друштвима током предстојећих мјесеци.