latinica  ћирилица
11/09/2024 |  13:17 | Аутор: РТРС

Шпирић у Паризу: Српска за дословно поштовање Дејтонског споразума и Устава БиХ

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић учествовао је данас у Паризу на сједници Комитета за поштовање обавеза и ангажмана земаља чланица Савјета Европе (Мониторинг комитет).
Никола Шпирић - Фото: Уступљена фотографија
Никола ШпирићФото: Уступљена фотографија

Шпирић је том приликом истакао опредјељеност за приступање БиХ Европској унији, које је исказано кроз подршку свих парламентарних странака, те изнио став да се представници Републике Српске залажу за дословно поштовање Дејтонског споразума и Устава БиХ, као и унутрашњи договор о свим питањима која се тичу народа и грађана БиХ, наведено је у саопштењу Сектора за односе са јавношћу.

На дневном реду данашње сједнице, између осталог, разматран је и Извјештај о поштовању обавеза и ангажмана БиХ, којег су сачинили извјестиоци Парламентарне скупштине Савјета Европе, а на који је раније своје примједбе и коментаре доставио замјеник предсједавајућег Дома народа ПСБиХ Никола Шпирић.

У свом излагању Шпирић се осврнуо на тренутну политичку ситуацију у БиХ, као и на главне изазове у даљем напретку земље, наставку демократизације, заштити људских права и социо-економском развоју.

Истичући да ниједан извјештај међународних институција не може бити добар све док се у БиХ не успостави унутрашњи дијалог и договор, Шпирић је нагласио да се у БиХ доносе једностране и неусаглашене одлуке, те да се наметањем оваквих одлука, али и санкција крше колективна и лична права.

- Свјесни смо својих обавеза према Савјету Европе, као и добрих намјера представника европских институција, али морамо бити свјесни и сложености ситуације унутар БиХ и унутрашњег неразумијевања. Тај дио посла је искључиво на нама, а не на ОХР-у, Венецијанској комисији или на међународним судијама у Уставном суду БиХ - истакао је Шпирић.

Током свог излагања упозорио је и на вишемјесечни застој у раду Дома народа ПСБиХ због одбијања бошњачких делегата да учествују у раду сједнице на чијем дневном реду је Приједлог Закона о Уставном суду БиХ.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Шпирић истакао је опредјељеност за приступање БиХ Европској унији, које је исказано кроз подршку свих парламентарних странака, те изнио став да се представници Репубике Српске залажу за дословно поштивање Дејтонског споразума и Устава БиХ, као и унутрашњи договор о свим питањима која се тичу народа и грађана БиХ.