latinica  ћирилица
11/09/2024 |  13:13 | Аутор: СРНА

Херцог: Продубити односе у свим областима

Израелски предсједник Исак Херцог рекао је да је Израел посвећен продубљавању односа у Србији у свим областима, те истакао да су односи Израелаца и Срба праћени богатом историјом и солидарношћу два народа.
Исак Херцог (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ) -
Исак Херцог (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ)

Херцог је рекао да Србија и Израел заједно успијевају да трансформишу дубоко укоријењене односе у модерно партнерство, те да им предстоји много ствари које треба да постигну у политици, стратешким областима, трговини и култури.

- Израел је поносан што може да подржи Експо у Србији и подржава стремљење Србије ка ЕУ - рекао је Херцог на конференцији за новинаре у Београду након састанка са предсједником Србије Александром Вучићем.

Наводећи да се Израел нада миру, Херцог је поручио да би читав свијет жустро требало да се супротстави терору било које врсте.

Он је рекао да је Израел у рату и да се бори против тероризма, те осудио јутрошње терористичке нападе у Гази у којима су погинули израелски војници.

Херцог је додао да је Вучић током разговора емотивно поменуо недаће израелских талаца у Гази и других, међу којима је и двадесетдвогодишњи Алон Охел, јевреј српског поријекла.

Предсједници Израела и Србије фотографисали су се заједно са Охеловом мајком како би заједно апеловали да он буде пуштен.

Херцог је рекао да је Израел посвећен да продуби економске и троговинске односе са Србијом, те подсјетио да десетине хиљада Израелаца као туристи посјећују Србију и да је то велики туристички потенцијал.

- Оптимиста сам и одушевљен што сам у државној посјети са високом привредном делегацијом која жели да развије односе у науци, технологији, индустрији, трговини - рекао је Херцог.

Он је навео да се Израелци у Србији осјећају као код куће, те изразио наду да ће ускоро угостити предсједника Србије у Јерусалиму.

- Топли односи наших народа нису нови, праћени су богатом историјом и солидарношћу - рекао је Херцог, те подсјетио, између осталог, и на српску солидарност са јеврејским народом у периоду Холокауста у Другом свјетском рату.

Он је истакао да су се у том најмрачнијем периоду многи храбри људи у Србији супротставили нацистима, а неки животима бранили Јевреје, те додао да су Срби показали храброст и да нису спасавали само људска бића, већ и човјечанство.