latinica  ћирилица
11/09/2024 |  12:01 ⇒ 12:07 | Аутор: СРНА

Бањалука: Наређена обустава измјене регулационог плана "Центар алеја"

Републичка урбанистичко-грађевинска инспекција наредила је Одјељењу за просторно уређење града Бањалука да обустави измјене дијела Регулационог плана "Центар алеја" због утврђених неправилности.
Регулациони план "Центар-Алеја" (фото: banjaluka.rs.ba - илустрација) -
Регулациони план "Центар-Алеја" (фото: banjaluka.rs.ba - илустрација)

Из Републичке управе за инспекцијске послове саопштено је да је инспекцијском контролом утврђено да предметни план није у складу са документом вишег реда, односно са важећим Просторним планом града, док важећи градски Урбанистички план не третира предметно подручје.

Најзначајнија промјена која је уочена у предметном регулационом плану јесте што је према важећем регулационом плану планирана изградња предшколске установе и основне школе са спортским теренима, док се измјеном потпуно укида објекат школе са спортским теренима, а предвиђа изградња стамбено-пословног објекта, док је објекат предшколске установе знатно умањен, како габаритима, тако и спратношћу.

Важећи Просторни план је у текстуалном дијелу јасно дефинисао потребу изградње објекта основне школе у насељу Центар алеја, док се новим планским рјешењем он потпуно укида.

Ово је у супротности са одредбама Закона о уређењу простора и грађењу којим је прописано да документ просторног уређења нижег реда, односно ужег подручја мора бити усаглашен са документом просторног уређења вишег реда, односно ширег подручја, а документи сусједних подручја морају да се међусобно усаглашавају.

Такође, у поступку доношења регулационог плана нису предочени одговори носиоца израде плана у писаној форми на приједлоге, примједбе и мишљења пристигла током јавног увида.