latinica  ћирилица
11/09/2024 |  09:58 | Аутор: СРНА

Шобот: Током двије године више од 600 операција, клиника постала едукативни центар

Клиника за кардиохирургију Универзитетског клиничког центра Републике Српске, на којој је у протекле двије године изведено више од 600 операција без смртних исхода, постала је регионални едукативни центар, а у плану је увођење и нових процедура кроз међународну сарадњу и едукацију, изјавио је начелник Клинике Никола Шобот.
Никола Шобот - Фото: Уступљена фотографија
Никола ШоботФото: Уступљена фотографија

Шобот је истакао да је на Клиници за кардиохирургију од 6. јуна, 2022. године до данас изведено више од 600 кардиохируршких операција са екстракорпоралном циркулацијом.

- Током тих операција, урађена је комплетна хируршка реваскуларизација, односно и артеријске и венске реваскуларизације миокарда. Рађене су интервенције на митралном, аорном и трикуспидном залиску, те комбиноване операције - појаснио је Шобот.

На Клиници се, додао је Шобот, збрињавају и дисекције аорте, те врше комбиноване операције.

- Све што ради кардиохирургија у свијету, ради се и овдје, и на то смо поносни - нагласио је Шобот за Срну.

Шобот је са својим тимом, како је истакао, поносан на резултате бројних операција и на чињеницу да у операционој сали нису имали смртних исхода.

- Бројеви у смислу смртности су до један одсто, што је испод сваког свјетског стандарда гдје је проценат смртности три до четири одсто. Такође, немамо ни инфекције. Сви показатељи су за сада добри и трудимо се да остану такви - истакао је начелник Клинике за кардиохирургију УКЦ-а Српске.

Шобот је додао да су током двије године рада развијена бројна пријатељства и остварена сарадња са регионалним центрима.

- Ову причу, осим нас, носе и институти за кардиоваскуларне болести Дедиње и Сремска Каменица. Три колектива су успјела, залагањем и трудом, да функционишу као један. Све то је дало овакве резултате - истакао је Шобот.

За велике успјехе Кардиохирургије, нагласио је Шобот, заслужан је читав колектив те клинике.

- Дали су максимум. Постигли смо породичну атмосферу гдје је све и једном запосленом стало до успјеха и гдје се према овоме односе као према својој другој кући. То је дало резултат. Колико год моје лично залагање и руковођење дало свој допринос, ништа он није већи од доприноса сваког запосленог на Клиници за кардиохирургију - поручио је Шобот.

Он је навео да се рад цијеле Клинике заснива на сарадњи и едукацији, па с тим разлогом љекари Клинике бораве на вишегодишњим специјализацијама у болницама у региону и Европи.

Према његовим ријечима, свјетски стручњаци за кардиохирургију бораве и преносе своја знања у Клиници за кардиохирургију УКЦ-а Српске.

- Постали смо регонални едукативни центар у ове двије године. То је велики успјех. Цијела прича о развоју кардиохирургије се управо заснива на едукацији - рекао је Шобот.

Говорећи о плановима за наставак развоја Клинике, Шобот је навео да је у плану развијање терапије срчане инсуфицијенције кроз механичку потпору.

- То су вјештачка срца. Увијек остаје циљ трансплантације срца који је пред нама. Надам се да ће једног дана тај циљ да буде остварен -  истакао је Шобот.

Он је поручио да грађани Републике Српске могу да се, као и до сада, поуздају у Клинику за кардиохирургију.

- Тек смо почели, тек се развијамо. Могу обећати да ћемо да урадимо још пуно тога - поручио је Шобот.

Клиника за кардиохирургију УКЦ-а Српске свечано је отворена на данашњи дан прије двије године.